ΗΠΑ: «Εντελώς αποτρέψιμος» ο φόνος 4 μαθητών από 15χρονο συμμαθητή τους σε σχολείο του Μίσιγκαν

Η πολύνεκρη επίθεση με όπλο σε λύκειο του Μίσιγκαν, για την οποία κατηγορείται ένας 15χρονος, ήταν "εντελώς αποτρέψιμη", σύμφωνα με αγωγή για αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ηθική βλάβη που κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, κατά της σχολικής περιφέρειας και των αξιωματούχων της για λογαριασμό δύο αδελφών που επέζησαν του τραγικού συμβάντος.

Τέσσερις μαθητές σκοτώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου στο Λύκειο Όξφορντ στην κομητεία Όκλαντ, περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ. Στην αγωγή κατηγορείται ο προϊστάμενος της σχολικής περιφέρειας και ο διευθυντής του σχολείου ότι καθησύχασαν τους γονείς για την ασφάλεια του σχολείου μολονότι γνώριζαν για ανησυχητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για την αναζήτηση πυρομαχικών σε έρευνα που έκανε στο διαδίκτυο ο 15χρονος που κατηγορείται για τους φόνους.

Ο Ίθαν Κράμπλεϊ έχει τεθεί υπό κράτηση χωρίς να έχει οριστεί εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του ως ενηλίκου για την φονικότερη επίθεση με όπλο σε αμερικανικό σχολείο το 2021.

Η 44σέλιδη προσφυγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για λογαριασμό της 17χρονης Ρίλεϊ Φραντς, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό, και της αδελφής της, της 14χρονης Μπέλα, η οποία βρισκόταν δίπλα της εκείνη την ώρα. Οι γονείς τους, οι Τζέφρι και Μπράντι Φραντς, είναι επίσης ενάγοντες στην υπόθεση αυτή.

Η Ρίλεϊ Φραντς βρίσκεται μεταξύ των έξι μαθητών και μιας δασκάλας που τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά του 15χρονου.

Στους γονείς του Ίθαν, τον Τζέιμς και την Τζένιφερ Κράμπλεϊ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και κρατούνται ενώ γι'αυτούς ορίστηκε εγγύηση 500.000 δολαρίων. Οι γονείς είχαν χαρίσει το όπλο στον Ίθαν ως χριστουγεννιάτικο δώρο και κατηγορούνται ότι στη συνέχεια δεν έδωσαν σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια ότι σχεδίαζε να ανοίξει πυρ στο σχολείο του.

Η αγωγή κατατέθηκε κατά της Σχολικής Περιφέρειας της Κοινότητας Όξφορντ, του επιθεωρητή του σχολείου Τίμοθι Θρόουν, του διευθυντή Στίβεν Γουλφ, του λυκειάρχη Ράιαν Μουρ, δύο καθηγητών που δεν κατονομάζονται και δύο σχολικών συμβούλων που δεν κατονομάζονται.

Εκπρόσωποι της σχολικής περιφέρειας δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την είδηση αυτή.

Στην προσφυγή η Ρίλεϊ περιγράφεται ως τελειόφοιτη μαθήτρια που προετοιμάζεται για την εισαγωγή της σε κολλέγιο και η Μπέλα ως μαθήτρια της γ' γυμνασίου που ασχολείται με τον αθλητισμό.

"Η φρίκη της 30ης Νοεμβρίου του 2021 ήταν εντελώς αποτρέψιμη", επισημαίνεται στην αγωγή. "Όλοι οι κατηγορούμενοι που κατονομάζονται εδώ δημιούργησαν και ενέτειναν τους κινδύνους που υπήρχαν τότε στο Λύκειο Όξφορντ. Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι κατονομάζονται μεμονωμένα φέρουν όλοι ευθύνη επειδή μέσω των πράξεών τους κατέστησαν λιγότερο ασφαλείς τους μαθητές που έπεσαν θύμα" της επίθεσης.

Μεταξύ των κατηγοριών που αναφέρονται στην προσφυγή είναι οι απειλές του Ίθαν για την χρήση βίας σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και η χρήση του κινητού του τηλεφώνου για να κάνει έρευνα για πυρομαχικά.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι αν και οι Θρόουν και Γουλφ είχαν εξετάσει αναρτήσεις του 15χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν ενήμεροι για την έρευνα για πυρομαχικά που είχε καταγγελθεί από καθηγητή ότι έκανε ο μαθητής πριν από το μακελειό, καθησύχασαν, ενώ δεν έπρεπε, όλους τους γονείς με email και άλλα μέσα επικοινωνίας, ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο Όξφορντ. Παρομοίως οι μαθητές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε απειλή, προστίθεται στην αγωγή.

"Οι ανήλικοι ενάγοντες ήταν ασφαλέστεροι προτού ο κατηγορούμενος Θρόουν αναλάβει δράση και συμβουλεύσει κάθε μαθητή, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων της προσφυγής, ότι δεν υπήρχε αξιόπιστη απειλή", επισημαίνεται επίσης.

Στην αγωγή επισημαίνονται επίσης κι άλλες ενέργειες των υπαλλήλων του σχολείου, όπως το γεγονός ότι δεν ενέπλεξαν τον αξιωματικό ασφάλειας του σχολείου σε συνάντηση που είχαν με τον Κράμπλεϊ και τους γονείς του την ημέρα που σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ