Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αναστέλλουν την εμπορική συμφωνία με τη Μιανμάρ μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Μιανμάρ, μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, το Σαββατοκύριακο, στη χώρα αυτή.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου (USTR), Κάθριν Τάι, είπε ότι αναστέλλεται, με άμεση ισχύ, μια εμπορική συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο χώρες, μέχρι να αναλάβει την εξουσία ξανά στη Μιανμάρ μια «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση. Πρόκειται για τη Συμφωνία-Πλαίσιο του 2013 για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η δολοφονία ειρηνικών διαδηλωτών, φοιτητών, εργαζόμενων, συνδικαλιστών και παιδιών «σοκάρισε τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η Τάι. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν ευθεία επίθεση στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και στις προσπάθειες του λαού της Μιανμάρ για ένα ειρηνικό και ακμάζον μέλλον», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μιανμάρ, κατά την αιματηρή καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ