ΗΠΑ: Άλλη μία πόλη υπό ομοσπονδιακή έρευνα για τις πρακτικές της αστυνομίας

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για το αστυνομικό τμήμα του Λούισβιλ, όπου αστυνομικοί σκότωσαν μια νεαρή Αφροαμερικανή, την Μπριόνα Τέιλορ, στο διαμέρισμά της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι έρευνες έχουν στόχο να καθορίσουν εάν οι δυνάμεις της τάξης αυτής της πόλης του Κεντάκι (κεντρο-ανατολικά) «κάνουν λελογισμένη χρήση βίας», δεν επιδίδονται σε «παράνομους ελέγχους και έρευνες» ή και «σε πρακτικές διακρίσεων», δήλωσε ο Μέρικ Γκάρλαντ σε ομιλία του.

«Η έρευνα θα επικεντρωθεί επίσης στην εκπαίδευση που παρέχεται στους αστυνομικούς του Λούισβιλ, καθώς και στην εποπτεία τους και στις πειθαρχικές διαδικασίες που εφαρμόζονται», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε παρόμοιες έρευνες στη Μινεάπολη, τη μητρόπολη του βορρά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι έρευνες, στις δύο πόλεις που έγιναν το επίκεντρο του θυμού κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιων εκθέσεων.

«Εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεργαστεί με την πόλη και την αστυνομία της για να συμφωνήσουν στα απαραίτητα διορθωτικά και προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο Γκάρλαντ. «Εάν δεν βρεθεί συμφωνία, το υπουργείο θα προσφύγει στην αστική δικαιοσύνη για να επιβάλει μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συγκεκριμένα στο Σικάγο, τη Βαλτιμόρη και τη Νέα Ορλεάνη. Όμως ο Ρεπουμπλικανός διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ την είχε εγκαταλείψει.

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πέθανε στις 25 Μαΐου 2020 ενώ είχε παραμείνει στο έδαφος με το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν να του πατά τον λαιμό για περισσότερα από 9 λεπτά. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για δολοφονία στο τέλος μιας ηχηρής δίκης, η ποινή του αστυνομικού θα οριστεί στις 16 Ιουνίου.

Η Τέιλορ, μια 26χρονη νοσηλεύτρια, σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου 2020, όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της μέσα στη νύχτα στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος του πρώην φίλου της. Είχαν το λεγόμενο ένταλμα ''no knock", που τους επέτρεπε να παραβιάσουν την πόρτα χωρίς προειδοποίηση.

Ο νέος της σύντροφος νόμισε ότι ήταν διαρρήκτες και πυροβόλησε με όπλο που κατείχε νόμιμα. Τρεις αστυνομικοί απάντησαν στον πυροβολισμό και η Μπριόνα Τέιλορ δέχθηκε έξι σφαίρες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η δικαιοσύνη του Κεντάκι ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί δεν θα διωχθούν για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας. Μόνο ένας από αυτούς κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους γείτονες της Τέιλορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ