ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Πρώτη συνάντηση αμερικανικής αντιπροσωπείας με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα

Μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν από σήμερα Σάββατο για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική ομάδα θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν σήμερα και αύριο Κυριακή στη Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει επαφές με τους νέους ηγεμόνες του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα γίνει δια ζώσης.

«Θα πιέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς με ευρεία υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης και μιας ανθρωπιστικής κρίσης, θα πιέσουμε επίσης τους Ταλιμπάν να δώσουν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ελεύθερη πρόσβαση στις περιοχές που βρίσκονται σε δίνη», είπε.

Η συνάντηση στη Ντόχα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επέμεινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε νομιμότητα πρέπει να κερδηθεί μέσω των ενεργειών των Ταλιμπάν», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα επιμείνουν επίσης στην προτεραιότητα του Τζο Μπάιντεν να φύγουν από το Αφγανιστάν Αμερικανοί και Αφγανοί πολίτες που βοήθησαν τον στρατό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 20ετους πολέμου.

Η Ουάσινγκτον σημειώνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν συνεργαστεί μέχρι στιγμής για να διευκολύνουν την αποχώρηση Αμερικανών υπηκόων. Περίπου 100 εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αμερικανοί με στενούς δεσμούς με το Αφγανιστάν και οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρίνισε τη σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών που στάλθηκαν στη Ντόχα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Φρανκ Μακένζι, είχαν συναντηθεί με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τον Αύγουστο.

ΓΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ