Κλείσιμο

ΗΠΑ-11η Σεπτεμβρίου: Οι αρχές θα επανεξετάσουν το ζήτημα των εγγράφων για τις απόρρητες επιθέσεις

Οι αρχές των ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες Δευτέρα να εξετάσουν εκ νέου τα άκρως απόρρητα έγγραφα που συντάχθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ώστε να αποφασίσουν αν κάποια θα μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν, κατά το διαρκώς επανερχόμενο αίτημα ορισμένων από τις οικογένειες των θυμάτων, που κατηγορούν πλέον τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως αθετεί την υπόσχεσή του να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο ζήτημα.

Με επιστολή του προς την εισαγγελία της Νέας Υόρκης που εστάλη χθες Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) εξήγησε πως «αποφάσισε να επανεξετάσει» έγγραφα για τα οποία είχε επικαλεστεί το προνόμιό του να χαρακτηριστούν άκρως απόρρητα, ώστε να «εντοπίσει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που θα ήταν προσήκον να δοθούν στη δημοσιότητα».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία πρόσθεσε πως θα «δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προοδευτικά», πάντως «το ταχύτερο δυνατόν».

Η δέσμευση αυτή του FBI καταγράφεται με φόντο τη δικαστική μάχη μελών οικογενειών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών, τα οποία κατηγορούν για συνέργεια.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δικαστικής διαδικασίας αυτής, η μια αμερικανική κυβέρνηση μετά την άλλη επικαλέστηκε το κρατικό απόρρητο για να μη δώσει στη δημοσιότητα επίμαχα έγγραφα.

Σχεδόν αμέσως, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του τόνισε πως «χαιρετίζει» την απόφαση του FBI να επανεξετάσει έγγραφα και δυνητικά να αποχαρακτηρίσει κάποια.

«Όπως είχα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να εγγυηθεί τον μεγαλύτερο δυνατό νομικά βαθμό διαφάνειας και να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες που είχαν καταρτιστεί (επί των ημερών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) όσον αφορά την επίκληση του κρατικού απορρήτου», ανέφερε.

Το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα αυτό επανέρχεται στο επίκεντρο καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των είκοσι ετών από τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου και εναντίον του Πενταγώνου. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται πως θα παραστεί σε τελετή στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδες όμως οι οικογένειες θυμάτων, επιζήσαντες και μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δημοσιοποίησαν ανοικτή επιστολή στην οποία διεμήνυαν πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν θα είναι «ευπρόσδεκτος» στην τελετή «αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του».

Αξίωσαν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αποκαλύπτουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπογράφοντες, την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις. Η επιστολή υπογράφτηκε από κάπου 1.700 πρόσωπα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση του FBI αντιμετωπίστηκε με αρκετό σκεπτικισμό.

«Δυστυχώς, έχουμε ήδη ακούσει πολλές αδειανές υποσχέσεις», ήταν η αντίδραση του Μπρετ Ίγκλσον, γιου θύματος των επιθέσεων και εκπροσώπου των οικογενειών. Οι αρχές είναι σε θέση να δώσουν τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα «αμέσως», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που υπέγραψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ