Ιορδανία-κορωνοϊός: Θα λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου από τον Ιανουάριο

Η Ιορδανία παρήγγειλε ένα εκατομμύριο δόσεις του αμερικανο-γερμανικού εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού, η πρώτη παράδοση του οποίου αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το βασίλειο έχει καταγράψει 289.748 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 3.778 θανάτων, και βρίσκεται αντιμέτωπο με αύξηση του αριθμού των ημερήσιων μολύνσεων.

"Η Ιορδανία θα λάβει κατά τη διάρκεια αρκετών παραδόσεων ένα εκατομμύριο εμβόλια των Pfizer-BioNTech από τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου", δήλωσε ο υπουργός Ναζίρ Ομπέιντατ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για αυτές τις αρκετές παραδόσεις.

Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfzizer-BioNTech χρειάζονται για κάθε άτομο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η χώρα προσπαθεί να κάνει το εμβόλιο προσβάσιμο στο 20% και πλέον του πληθυσμού της των 11 εκατομμυρίων κατοίκων -- ή σε σχεδόν "2,2 εκατομμύρια ανθρώπους".

Η Ιορδανία ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε επειγόντως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, προσθέτοντας ότι συμβάσεις με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονταν στη διαδικασία υπογραφής.

Το Αμάν εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα μια ιστοσελίδα για την εγγραφή πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του ιού (ειδικότερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας), είτε είναι άνω των 60 ετών ή πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Οι αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Χαντάντ γιατί δημοσίευσε ένα άρθρο στο διαδίκτυο βεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο είχε ήδη φτάσει στη χώρα και ότι χορηγείτο σε αξιωματούχους.

Κατηγορείται ότι "έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, προκάλεσε στάση και διατάραξη της δημόσιας τάξης", δήλωσε δικαστική πηγή προσθέτοντας ότι ο Χαντάντ θα παραμείνει υπό κράτηση για 15 ημέρες εν αναμονή της δίκης του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ