Κλείσιμο

Ηνωμένο Βασίλειο: Σημαντική μείωση στα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid για όλο τον Απρίλιο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε με επιστολή όλους τους αρμόδιους φορείς ότι από τις 29 Μαρτίου και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων θα υπάρξει «σημαντική μείωση» στην ποσότητα των διαθέσιμων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στη μειωμένη παροχή εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του NHS δίνει εντολή να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα άνω των 50 ετών, δηλαδή σε όσους υπάγονται στις εννέα κατηγορίες προτεραιότητας της πρώτης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, πέρα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα πρέπει να υπολογιστεί και η εξασφάλιση της δεύτερης δόσης με τον αριθμό των πολιτών που θα πρέπει να την κάνουν να διπλασιάζεται από τις αρχές Απριλίου.

Τα εμβολιαστικά κέντρα καλούνται μάλιστα να μην ανοίξουν νέα διαθέσιμα ραντεβού έως το τέλος Απριλίου, ώστε να εμβολιάζονται μόνο τα άτομα άνω των 50 ετών για τα οποία ήδη υπάρχουν κλεισμένα ή διαθέσιμα ραντεβού.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει τελικά καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της δεύτερης φάσης των εμβολιασμών, δηλαδή για τους πολίτες από 49 ετών και κάτω, που ήταν προγραμματισμένοι να αρχίσουν στα μέσα Απριλίου.
 

Πηγή: skai.gr