Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πρόσκληση να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού απευθύνει από σήμερα επισήμως στους πολίτες από 45 ετών και πάνω το εθνικό σύστημα υγείας NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η πρόσκληση απευθύνεται από σήμερα καθώς η κυβέρνηση πέτυχε λίγες ημέρες νωρίτερα από τις 15 Απριλίου που είχε τεθεί ως χρονικός ορίζοντας το στόχο προσφοράς της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών τους πιο ευπαθείς και τους πιο εκτεθειμένους στον ιό, συνολικά 32 εκατομμύρια.

Με τα χθεσινά στοιχεία την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει πλέον 32.190.576 πολίτες, δηλαδή το 61,1% του ενήλικου πληθυσμού. Τη δεύτερη δόση έχουν κάνει 7.656.205 πολίτες ή το 14,5% των ενηλίκων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «ένα ακόμα πολύ σημαντικό ορόσημο», ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Επανέλαβε ότι επόμενος στόχος είναι η προσφορά της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες, περίπου 53 εκ. πολίτες, έως το τέλος Ιουλίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS σερ Σάιμον Στίβενς επιβεβαίωσε ότι 19 στους 20 πολίτες που υπάγονται στις κατηγορίες υψηλότερου ρίσκου έχουν πλέον εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτροχιαστεί από την απόφαση να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 18-29, λόγω των ανησυχιών για τα περιστατικά θρομβώσεων.

Στη διάθεση του NHS είναι από την περασμένη εβδομάδα και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο μετά από την Ουαλία και τη Σκωτία θα αρχίσει από σήμερα να χορηγείται και στην Αγγλία.

Πηγή: skai.gr