Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξάνονται οι νοσηλείες ηλικιωμένων παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ακόμα 179.756 κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η πρώτη μείωση κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση εδώ και εβδομάδες, έστω και κατά μόνο 6%.

Νέα σημαντική αύξηση καταγράφεται, ωστόσο, στους θανάτους, με 231 στο 24ωρο και στις νοσηλείες φορέων Covid, που αριθμούν πλέον 17.988. Συνολικά το τελευταίο επταήμερο έχουν γίνει 6.001 εισαγωγές.

Η ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει μετατόπιση του επίκεντρου της έξαρσης της Όμικρον από το Λονδίνο στη βορειοδυτική Αγγλία, καθώς και αύξηση του αριθμού των πιο ηλικιωμένων που εισάγονται σε νοσοκομείο ως φορείς της παραλλαγής Όμικρον.

Η αναλογία των άνω των 85 ετών που νοσηλεύονται διπλασιάστηκε από 62 ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα έως τα Χριστούγεννα σε 121 ανά 100.000 την εβδομάδα έως την Πρωτοχρονιά.

Στους 75-84 ετών υπήρξε επίσης μεγάλη αύξηση, από 28 σε 57 ανά 100.000 πληθυσμού.

Στις πιο νεαρές ηλικίες η αναλογία ήταν μικρότερη και με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι η Όμικρον που ξεκίνησε ως παραλλαγή των νέων πλέον έχει αρχίσει να μεταδίδεται στους πιο ηλικιωμένους, που είναι και πιο ευάλωτοι έναντι σοβαρής νόσησης.

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τους ασθενείς που χρήζουν υποστήριξης από αναπνευστήρα, καθώς παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Δεκεμβρίου, στους 875.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας παρατηρεί επίσης επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης εμβολίων, είτε τρίτης είτε δεύτερης δόσης, χωρίς να είναι άμεσα κατανοητό αν αυτό οφείλεται στις γιορτές.

Την τρίτη δόση έχουν κάνει 34,8 εκ. πολίτες, ποσοστό 60,6% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω.

Σημειώνεται επίσης ότι έως τις 2 Ιανουαρίου υπήρχαν 59.783 περιπτώσεις πιθανής επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό, μια ανησυχητική ικανότητα που έχει αποδοθεί στην Όμικρον.
 

Πηγή: skai.gr