Ηνωμένο Βασίλειο: Απρόσμενη μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε κάτω από 30.000 για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες έπεσαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 29.173 επιβεβαιωμένα περιστατικά του 24ώρου συνιστούν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων επί πέμπτη συνεχή ημέρα και πτώση 40% σε σχέση με τα κρούσματα της προηγούμενης Κυριακής.

Συνολικά το τελευταίο επταήμερο έχουν αναφερθεί περίπου 267.000 κρούσματα, απολογισμός μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η μείωση της τελευταίας εβδομάδας είναι απρόσμενα μεγάλη, με ορισμένους να σημειώνουν πως αν και η αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων λόγω της άρσης των περιορισμών την περασμένη Δευτέρα θα συντελεστεί, ίσως να μην είναι τελικά όσο μεγάλη προέβλεπαν τα προγνωστικά μοντέλα.

Η μείωση των κρουσμάτων του τελευταίου πενθημέρου, που θα μπορούσε να μαρτυρά ότι η χώρα έχει περάσει την κορύφωση του νεότερου κύματος της πανδημίας, αποδίδεται στο τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαζικές συναθροίσεις σε παμπ και γύρω από το Γουέμπλεϊ, στη λήξη της σχολικής χρονιάς, στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στα εμβόλια.

Το ποσοστό των ενήλικων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 ξεπέρασε το 70%, με 37.160.659 πολίτες να έχουν κάνει διπλή δόση.

Η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί σε 45,5 εκ. πολίτες, δηλαδή ακριβώς στο 88% των ενηλίκων.

Οι θάνατοι του 24ώρου που αναφέρθηκαν την Κυριακή ήταν 28. Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 59%, φτάνοντας τους 450 την τελευταία εβδομάδα.
 

Πηγή: skai.gr