Ινδία: Σύλληψη ακτιβίστριας μέλος του κινήματος της Γκρέτα Τούνμπεργκ προκαλεί κατακραυγή

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί και ακτιβιστές στην Ινδία καταδίκασαν σήμερα τη σύλληψη μιας 22χρονης ακτιβίστριας για το κλίμα η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε στη δημιουργία και διανομή ενός εγγράφου από τη Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ που προωθούσε τις διαδηλώσεις των αγροτών.

Η αστυνομία μετέφερε την Ντίσα Ράβι στην πρωτεύουσα από το σπίτι της στη νότια πόλη Μπενγκαλούρου προκειμένου να την ανακρίνει για την κατηγορία ότι διέδωσε το κείμενο στη διάρκεια των διαδηλώσεων των αγροτών, που πραγματοποιούν εδώ και μήνες διαμαρτυρία στα περίχωρα του Δελχί.

Αστυνομική πηγή του Δελχί δήλωσε πως η Ράβι συνελήφθη για μια υπόθεση εξέγερσης που στρέφεται εναντίον εκείνων που κατηγορούνται ότι δημιουργούν μια "εργαλειοθήκη" τρόπων για να βοηθήσουν τους αγρότες. Αν αποδειχθεί η ενοχή της, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Χθες, Κυριακή, δικαστήριο διέταξε την πενθήμερη προσωρινή κράτηση της Ράβι, προκαλώντας κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνδικάτα αγροτών.

"Η σύλληψη της Ντίσα Ράβι είναι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση στην καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής διαφωνίας στην Ινδία, καθώς έχει σκοπό να καταπνίξει τις μαζικές διαδηλώσεις των αγροτών", δήλωσε ο Σάσι Ταρούρ, βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου.

Η Μπάβριν Καντάρι, μέλος του κινήματος της Τούνμπεργκ στην Ινδία, δήλωσε πως αναμένει πλήρη σαφήνεια από την κυβέρνηση και την αστυνομία προτού προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

"Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη βάση της ποινικής υπόθεσης", είπε η Καντάρι, μια 45χρονη ακτιβίστρια για το περιβάλλον και ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος του κινήματος στην Ινδία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει την έρευνα, δήλωσε πως βρέθηκαν "απτές αποδείξεις" εναντίον της Ράβι πριν από τη σύλληψή της.

"Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε αν χρησιμοποιήθηκε από οργανώσεις που χρηματοδοτούν μαχητικά κινήματα, την κοινωνική αναταραχή και τις αυτονομιστικές δραστηριότητες", είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η αστυνομία ανακρίνει και άλλα μέλη του κινήματος.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί την καταστολή για τις διαδηλώσεις των αγροτών αφότου χιλιάδες διαδηλωτές εφόρμησαν στο εμβληματικό Red Fort ("Κόκκινο οχυρό") τον περασμένο μήνα κατά την Ημέρα της Δημοκρατίας.

Ακτιβιστές σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία εναντίον της κράτησης της Ράβι και το χάσταγκ #IndiabeingSilenced είναι πολύ δημοφιλές στο Twitter.

Η Ράβι είναι επικεφαλής του ινδικού σκέλους του κινήματος της Τούνμπεργκ "Παρασκευές για το Μέλλον". Η Σουηδή έφηβη είχε μοιραστεί μια "εργαλειοθήκη" για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν τους αγρότες, λέγοντας πως είχε δημιουργηθεί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις εναντίον των αγροτικών μεταρρυθμίσεων έχουν προκάλεσεi διεθνή υποστήριξη με τη σταρ της ποπ Ριάνα και τη Μίνα Χάρις, ανιψιά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ακτιβίστρια, να στρέφουν την προσοχή στην εκστρατεία τους.

Η Ινδία, που υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις της έχουν σκοπό να εκσυγχρονίσουν τις ξεπερασμένες αγορές παραγωγών, επιρρίπτει την ευθύνη σε κατεστημένα συμφέροντα και ξένους για παραπλάνηση των αγροτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ