Ιμάμογλου: ένα χρόνο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στέκεται πάνω σε μια σκηνή, γελάει και έχει σηκωμένη τη γροθιά του. «Ήρθαμε για να αγκαλιάσουμε τον καθένα» φωνάζει και το πλήθος πανηγυρίζει. Χιλιάδες άνθρωποι κρατάνε τουρκικές σημαίες και ανάβουν βεγγαλικά.

Η σκηνή είναι από τον Ιούνιο του 2019, λίγο μετά από τη στιγμή που ο Ιμάμογλου και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κέρδισαν τις εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Η νίκη του επί του αντιπάλου του, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνητικού κόμματος AKP, ήταν επίσης μια προειδοποίηση προς στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το AKP διοικούσε την Κωνσταντινούπολη για πάνω από 25 χρόνια.

Ένα χρόνο αργότερα ο σημερινός δήμαρχος αγωνίζεται ακόμα απέναντι στη δύναμη της Άγκυρας. «Η κεντρική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να ρωτάει το λαό της Κωνσταντινούπολης και τους θεσμούς της πόλης» δηλώνει ο Ιμάμογλου. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και βλάπτει τον δήμο» συμπληρώνει.

Ποιος κάνει κουμάντο;

Από τότε που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές ο Ερντογάν προσπαθεί να του κάνει με κάθε τρόπο σαφές ποιος είναι αυτός που αποφασίζει. Όταν ο Ιμάμογλου και άλλοι πολιτικοί από το CHP ξεκίνησαν να μαζεύουν χρήματα για όσους έχουν ανάγκη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ερντογάν του επέρριψε πως κάνει σόου και απαγόρευσε τη δράση.

Ο αγώνας μεταξύ των δυο πολιτικών είναι όμως πολύ πιο εμφανής όσον αφορά το κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν θέλει να φτιάξει «ένα δεύτερο Βόσπορο» από τη Θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ιμάμογλου αρνείται και προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και για την πόλη. Διοργάνωσε μάλιστα και σχετικά σεμινάρια ενημέρωσης των πολιτών, όμως ο Ερντογάν διεμήνυσε: «Δεν αποφασίζεις εσύ για το κανάλι αλλά εγώ».

Ο Ερντογάν δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει το γενονός ότι ο Ιμάμογλου πήρε το δήμο από το AKP. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 το AKP είχε κερδίσει παντού στη χώρα εκτός από τους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης. Ο Ερντογάν ακύρωσε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και διεξήχθησαν ακόμα μια φορά. Και πάλι έχασε. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ακύρωση των δημοτικών εκλογών τότε έβλαψε τον Ερντογάν πολιτικά.

Επικεντρώνεται στα θετικά

Την πίεση από την Άγκυρα υπέστη μετά τις δημοτικές εκλογές και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Κέρδισε 59 δήμους στην ανατολική Τουρκία αλλά 45 εκλογικά αποτελέσματα ακυρώθηκαν εξαιτίας υποτιθέμενων διασυνδέσεων με την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

O Ερντογάν συνέδεσε και το κόμμα του Ιμάμογλου CHP με την τρομοκρατία, ωστόσο ο Ιμάμογλου δεν απάντησε στις προκλήσεις σύμφωνα με την πάγια τακτική του. «Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά με τα μέσα που διαθέτουμε και με μια αρμονική διάθεση να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ιμάμογλου δεν μπορούσε να βρει χρήματα για τον δήμο από τουρκικές τράπεζες και έτσι κατέφυγε σε τράπεζες του εξωτερικού. Η Deutsche Bank ενέκρινε δάνειο 110 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή μιας νέας γραμμής μετρό.

Προσπάθησε πάντως να συνεργαστεί ακόμη και με τον Ερντογάν αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα, όπως λέει, επικεντρώνεται στα θετικά. Ένα από τα επιτεύγματά του είναι ότι άλλαξε τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της πόλης λέει ο ίδιος. Τους έκανε να καταλάβουν ότι είναι μέρος της λήψης των αποφάσεων και έκανε πιο διαφανή τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Τέλος, ο Ιμάμογλου λέει ότι ελπίζει σύντομα οι Γερμανοί τουρίστες να επισκεφθούν και πάλι την Κωνσταντινούπολη. Όσο για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι εξελέγη το 2019. «Πρέπει να είμαι επιτυχημένος για να μπορέσω να ικανοποιήσω τις ελπίδες και τις προσδοκίες. Όλα τα άλλα προς το παρόν δεν με ενδιαφέρουν καθόλου», αναφέρει ο ίδιος.

Deutsche Welle: Μίριαμ Σμιτ, Λίντα Σάι (dpa)- Επιμέλεια : Μαρία Ρηγούτσου