Ήξεις αφήξεις Τσαβούσογλου για τα Στενά του Βοσπόρου

του Μανώλη Κωστίδη

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων για το θέμα των Στενών του Βοσπόρου παίζει η Τουρκία.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει ότι οι Τούρκοι ειδικοί εργάζονται πάνω στο θέμα «αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση» στην Ουκρανία, αλλά ακόμη κι αν η Άγκυρα αποδεχθεί πως υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, τα ρωσικά πλοία έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στην βάση τους.

Η δήλωση Τσαβούσογλου έχει ως εξής:

«Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα. Οι διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ είναι σαφείς και ακριβείς. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία εφαρμόζει κάθε φορά τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό. Με άλλα λόγια, σε έναν πόλεμο όπου η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, μπορούν να ληφθούν μέτρα σχετικά με τις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο.

Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν υπάρχει αίτημα να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί.

Οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στο θέμα αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση. Αν δεχθούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει.

Δεύτερον, εάν αποδεχθούμε την κατάσταση του πολέμου, θα απαγορεύσουμε τη διέλευση πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο του Μοντρέ. Αλλά και να το απαγορεύσουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Κατά τη σύναψη της σύμβασης, η Ρωσία είχε βάλει τη δική της ρήτρα. Τα άρθρα 19, 20 και 21 τα ρυθμίζουν. Τέλος, λέει, εάν το πλοίο της παράκτιας χώρας θέλει να περάσει με αίτημα να επιστρέψει στη βάση του, επιτρέπεται».

Πηγή: skai.gr