Ικανοποιημένη η πλειοψηφία των Γερμανών από το έργο της Μέρκελ

Ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους εξακολουθούν να δηλώνουν σε υψηλό ποσοστό οι Γερμανοί, ενώ εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι σε ό,τι αφορά τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και την χρήση της εφαρμογής για την ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Deutschlandtrend που διενεργείται για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 62% δηλώνει «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο» από το έργο της κυβέρνησης (CDU/CSU - SPD), ενώ το 38% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι η πολιτικός που απολαύει την υψηλότερη αποδοχή από τους πολίτες, με ποσοστό 71%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2015.

Ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) με 60%, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) με 57%, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) με 51% και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) με 47%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το 38% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), το 19% τους Πράσινους, το 15% το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το 9% την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 6% τους Φιλελεύθερους (FDP) και το 8% την Αριστερά (Die Linke).

Θετικά κρίνει η πλειοψηφία των Γερμανών και τη δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Το 59% θεωρεί ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, λάθος τα θεωρεί το 35%.

Την ίδια ώρα και ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για την «δυσκολότερη οικονομική κατάσταση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας», το 55% θεωρεί την οικονομία «κακή» ή «λιγότερο καλή» και το 40% «καλή» ή «πολύ καλή».

Όσον αφορά την άρση των μέτρων περιορισμού, ποσοστό 29% εκτιμά ότι η χαλάρωση που εφαρμόζεται είναι υπερβολική, το 56% πιστεύει ότι είναι σωστή και το 13% ότι δεν είναι αρκετή.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 42% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή η οποία θα επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ το 39% να απορρίπτει την προοπτική αυτή.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ