Ηγετικό στέλεχος του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών εκδόθηκε στις ΗΠΑ

Ανώτερο στέλεχος του καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2012 εκδόθηκε στις ΗΠΑ και θα προσαχθεί σήμερα Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου του Τέξας για να του απαγγελθούν κατηγορίες για σύσταση και συμμορία και άλλα κακουργήματα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χθες.

Ο Χοσέ Αντόνιο Τόρες Μαρούφο, γνωστός και ως «Ιαγουάρος», είναι ένα από τα 24 στελέχη του καρτέλ Σιναλόα σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί διώξεις από σώμα ενόρκων το 2012. Ανάμεσα στους 24 ήταν και ο πρώην ηγέτης του καρτέλ Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που καταδικάστηκε για την λαθραία εισαγωγή τόνων ναρκωτικών στις ΗΠΑ μετά την πολύκροτη δίκη του, που κράτησε ένδεκα εβδομάδες, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο Τόρες Μαρούφο προσάγεται ενώπιον της Δικαιοσύνης χάρη στη συνεργασία των αμερικανικών και των μεξικανικών Αρχών. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους του καρτέλ.

Μεταξύ άλλων, ο Τόρες Μαρούφο κατηγορείται ότι διέταξε την απαγωγή ενός Αμερικανού, του αδελφού του και του θείου τους κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στη Σιουδάδ Χουάρες. Τα θύματα βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Τόρες Μαρούφο θα οδηγηθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ελ Πάσο του Τέξας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.