ΗΑΕ: 40.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού έφθασαν στη Γάζα

Σαράντα χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V έφθασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε αξιωματούχος στη Γάζα, στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Νταχλάν, του πρώην επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων του θύλακα ο οποίος έγινε σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου των Εμιράτων.

Είναι η δεύτερη παρτίδα εμβολίων που φθάνουν από τα Εμιράτα, μέσω της Αιγύπτου και με προορισμό τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, μετά την αποστολή σχεδόν 20.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου τον Φεβρουάριο για τις ιατρικές ομάδες στη Γάζα.

Αποπεμφθείς από το παλαιστινιακό κίνημα Φάταχ, ο Μοχάμεντ Νταχλάν, ο οποίος σήμερα ζει εξόριστος στα Εμιράτα, ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αυτές αποστολές.

"Κι άλλα εμβόλια θα φθάσουν στη Γάζα", δήλωσε ο Ιμάντ Μόχσεν, στενός συνεργάτης του Νταχλάν, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος και οι οπαδοί του θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Και άλλα εμβόλια θα μεταφερθούν στη Γάζα από την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει στην έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σήμερα η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα ανακοίνωσε την άφιξη "πολύ σύντομα" 100.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου Sinopharm, "τις οποίες δίνει η κινεζική κυβέρνηση".

Οι αρχές προειδοποίησαν πρόσφατα για την αύξηση των μολύνσεων και την υπερφόρτωση των νοσοκομείων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου αρκετά κυβερνεία επανέφεραν το μέτρο της αυστηρής καραντίνας.

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται επίσης να λάβουν εμβόλια μέσω του μηχανισμού Covax για βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες, τον οποίο δημιούργησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi).

Στη Γάζα, οι αρχές έχουν καταγράψει σχεδόν 56.750 κρούσματα, από τα οποία περισσότεροι από 560 θάνατοι, από την αρχή της πανδημίας. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σχεδόν 147.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη νόσο, και περισσότεροι από 1.600 μεταξύ αυτών πέθαναν από την Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ