Η υπόθεση Σαβιάνο διχάζει τη σουηδ. Ακαδημία

Η υπόθεση Σαβιάνο διχάζει τη σουηδ. Ακαδημία
Η Σουηδική Ακαδημία, που επιλέγει τους υποψηφίους για το βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας, εμφανίσθηκε βαθιά διχασμένη όσον αφορά το πώς να αντιδράσει στις θανατικές απειλές που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Το βιβλίο του Σαβιάνο με τίτλο "Γόμορρα" έχει εξοργίσει την Καμόρα, όπως ονομάζεται η εκδοχή της μαφίας που δρα στη Νάπολη, κι ο συγγραφέας είναι αναγκασμένος να ζει υπό την μόνιμη προστασία της αστυνομίας. Πριν μια εβδομάδα, είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από την Ιταλία.

Το μέλος της Ακαδημίας Κέρστιν Έκμαν κάλεσε να υπάρξει μια δήλωση καταδίκης των απειλών, αν και έχει εγκαταλείψει την ενεργό συμμετοχή της από το 1989. Η αποχώρησή της αποτέλεσε διαμαρτυρία για την απόφαση της Ακαδημίας να μην καταδικάσει την απειλή που είχε διατυπώσει ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, εναντίον του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στην εφημερίδα Expressen της Στοκχόλμης, ο μόνιμος γραμματέας της, Χόρας Ένγκνταλ, ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως είναι "βαθύτατα λυπηρό" το γεγονός ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα ένας συγγραφέας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δολοφονηθεί, πρόκειται για ένα "αστυνομικό ζήτημα".

Ο Ένγκνταλ πρόσθεσε ότι η μαφία "δεν παρουσιάζει κάποια άποψη (θεολογική, πολιτική, ηθική). Απλώς θέλει εκδίκηση. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά το σύστημα δικαιοσύνης".

Η Έκμαν απάντησε εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της προς τη θέση του Ένγκνταλ.

Η Σεσίλια Βίκστρομ, μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της βουλής, ανέλαβε στο μεταξύ πρωτοβουλία υποστήριξης του Σαβιάνο.
Η θητεία των 18 μελών της Ακαδημίας είναι ισόβια.
Πηγή: skai.gr