Κλείσιμο

Η Χεζμπολάχ χτύπησε τη Χάιφα - Φόβοι για επίθεση και στο Τελ Αβίβ

Φόβους για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή πυροδοτούν οι κλιμακούμενες επιθέσεις στο Λίβανο. Μετά τα συνεχές σφυροκόπημα των Ισραηλινών στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της πόλης Χάιφα, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12. Εξοργισμένος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε το Λίβανο για τις «μακροπρόθεσμες συνέπειες» μετά τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στη Χάιφα.
Μετά το βομβαρδισμό της Χάιφα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει για προληπτικούς λόγους τα επίπεδα συναγερμού στο Τέλ Αβίβ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Χεζμπολάχ διαθέτει πυραύλους με ακτίνα δράσης ικανή να πλήξει το Τελ Αβίβ, που απέχει περισσότερο από 100 χιλιόμετρα από τα λιβανικά σύνορα.
Μετά την επίθεση στη Χάιφα ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα με πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, το Ισραήλ προετοιμάζει σφοδρή επίθεση αντιποίνων εναντίον των παραμεθορίων περιοχών του νοτίου Λιβάνου.
Αδιέξοδο
Εκατοντάδες σιίτες του Μπαχρέιν διαδήλωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στο Καρζακάν, περίπου 15 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Μανάμα κρατώντας σημαίες της Χεζμπολάχ και φωτογραφίες του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα και του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν τις αραβικές κυβερνήσεις, με συνθήματα όπως «Ηττημένοι Αραβες, η σιωπή σας είναι έγκλημα».
Ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήρισε νεκρή τη διαδικασία ειρήνευσης και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ενεργό ρόλο.
«Η αδράνεια του Συμβουλίου θα στείλει ένα πολύ άσχημο μήνυμα σε όλες τις μικρές χώρες που αντιμετωπίζουν μόνες τους το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιβάνου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στη Μέση Ανατολή αλλά δεν υποστήριξε το αίτημα του Λιβάνου για άμεση κατάπαυση του πυρός. «Το μήνυμα μας προς το Ισραήλ είναι να αμυνθεί αλλά να σκεφθεί καλά τις συνέπειες, για το λόγο αυτό συνιστούμε αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπους ωστόσο αρνήθηκε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου για να τιμωρήσει τους αντάρτες της Χεζμπολάχ για τις επιθέσεις τους πέραν των συνόρων.
Ο σύριος πρόεδρος υποσχέθηκε βοήθεια στο Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους βομβαρδισμούς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απηύθυνε έκκληση για «μια επίδειξη εκσυγχρονισμού» στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου για να τιμωρήσει τους αντάρτες της Χεζμπολάχ που εξαπέλυαν επιθέσεις με ρουκέτες πέραν το συνόρων στο έδαφος του Ισραήλ. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη στην περιοχή η επιβολή μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.
Πηγή: skai.gr