Η Χαμάς είναι διατεθειμένη να κηρύξει κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια άφησε να εννοηθεί ότι το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας είναι διατεθειμένο να κηρύξει νέα κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί η χειρότερη ανάφλεξη της βίας μετά τον πόλεμο του 2014.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Χανίγια έκρινε ότι είναι εφικτή η κήρυξη νέας εκεχειρίας εάν το Ισραήλ δεσμευτεί να την τηρήσει. Παράλληλα ωστόσο, ο ηγέτης της Χαμάς προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί εάν το Ισραήλ δεν τερματίσει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος διαρκεί μια δεκαετία.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν χθες Κυριακή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τον ισραηλινό στρατό να πλήττει συνολικά από το Σάββατο 320 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 600 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, εκ των οποίων 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Οι νεκροί στην πλευρά του Ισραήλ είναι τέσσερις, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε τουλάχιστον 23 από το Σάββατο. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα «πλήγματα μαζικής κλίμακας» και να αναπτυχθούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες απηύθυνε έκκληση χθες Κυριακή να επιδειχθεί η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση».