Η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών συστήνει στις έγκυες να κάνουν εμβόλιο Pfizer ή Moderna

Οι έγκυες γυναίκες στη Βρετανία θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 των εταιρειών Pfizer ή Moderna, διότι υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, σε πραγματικές συνθήκες, ότι είναι ασφαλή, συνέστησε σήμερα η βρετανική συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) σημείωσε πως περίπου 90.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, κυρίως με τα δύο αμερικανικά εμβόλια, χωρίς να έχουν εγερθεί ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

«Βασιζόμενη σε αυτά τα στοιχεία, η JCVI συστήνει ότι είναι προτιμητέο για τις έγκυες γυναίκες στη Βρετανία να τους προσφερθούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, όπου είναι διαθέσιμα», τονίζεται.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι άλλα εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τις έγκυες, όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Στις έγκυες είχε προηγουμένως συσταθεί στη Βρετανία να μην εμβολιαστούν, διότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις.

«Ενθαρρύνω όλες τις έγκυες γυναίκες, όταν κληθούν να κάνουν το εμβόλιο, να παρουσιαστούν και να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου με μια πηγή εμπιστοσύνης όπως τον οικογενειακό γιατρό τους, τον γυναικολόγο ή τη μαία», είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ