Η Βρετανία «ψηφίζει» Κέρι

Η πλειονότητα των Βρετανών επιθυμεί να κερδίσει ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Τάιμς.
Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας Populus - που δείχνει πως το 52% των Βρετανών υποστηρίζει τον Κέρι και το 29% τον Μπους - επιβεβαιώνει την αντιπάθεια που τρέφει στον αμερικανό πρόεδρο το έθνος που θεωρείται ως ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα τονίζει η εφημερίδα «η προτίμηση στον Κέρι ξεπερνά τις συνήθεις ιδεολογικές συμμαχίες».
Ο δε βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει κρατήσει μία προσεκτική θέση απέναντι στις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες φέρουν αντιμέτωπους αφ‹ ενός τον στενότερο σύμμαχό του κι αφ‹ ετέρου έναν άνθρωπο με τον οποίο έχει πολύ περισσότερες φυσικές πολιτικές συγγένειες, στο επίπεδο των ιδεολογικών θέσεων.
Στην έρευνα της Populus, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1009 ενηλίκους, από τους Βρετανούς που ψηφίζουν Εργατικούς το 52% θα ψήφιζε Κέρι και το 38% τον Μπους, ενώ από όσους ψηφίζουν Συντηρητικούς, το 50% υποστηρίζει τον δημοκρατικό υποψήφιο και το 35% τον αμερικανό πρόεδρο.
Οι βρετανοί Συντηρητικοί είναι θέσει φιλορεπουμπλικανοί. Μολαταύτα, η παράταξη επέκρινε το Σαββατοκύριακο τον Λευκό Οίκο για την απόφασή του να αποκλείσει στον ηγέτη της Μάικλ Χάουαρντ μία συνάντηση με τον Μπους εξαιτίας της κριτικής που έχει ασκήσει ο συντηρητικός πρόεδρος στον Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Δεν αποτελεί έκπληξη που στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες - οι οποίοι ήσαν διαπρύσιοι αντίπαλοι του πολέμου στο Ιράκ-η προτίμηση στον Κέρι ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του Μπους, με 68% να υποστηρίζουν τον πρώτο και μόλις 20% τον δεύτερο.
Πηγή: skai.gr