Η Βουλή θα κρίνει το Brexit, οι πρώτες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Λονδίνο θα παιχτεί η επόμενη πράξη του Brexit, μετά τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι η συμφωνία συνιστά ένα «πραγματικό Brexit που υλοποιεί όλες τις επιδιώξεις μας». Πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ ολόκληρο και ενιαίο στις 31 Οκτωβρίου και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία.

«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το βρετανικό κοινοβούλιο, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο , προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Πρόκειται για την πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου από το 1982. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, η συνεδρίαση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 λεπτά.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;», είπε χαρακτηριστικά ο Ρις-Μογκ.

Η άποψη των βρετανικών κομμάτων για τη συμφωνία

Η ψηφοφορία του Σαββάτου δεν θα είναι περίπατος για τον Τζόνσον. Τη συμφωνία, απορρίπτουν το Εργατικό Κόμμα, το DUP, το SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ειδικότερα, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι ο Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Η επικεφαλής των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, τόνισε ότι η συμφωνία θα είναι αρνητική για την Βρετανία.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», είπε η Σσουίνσον.

Τη νέα συμφωνία για το Brexit απέρριψαν επίσης, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) , το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.

«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».

«Χαμόγελα» στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία – Κανένας λόγος για παράταση του Brexit

Χαρούμενος για τη συμφωνία αλλά λυπημένος για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες, έχοντας στο πλευρό του τον Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε πως με αυτή τη συμφωνία, «δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση».

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι είναι μια καλή είδηση η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», τόνισε η Μέρκελ.

«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ