Η Βουλγαρία θέλει συμμετοχή στην ασπίδα

Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να λάβει η Σερβία σαφή προοπτική για τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) όπως και για τη βελτίωση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης του νέου καθεστώτος του Κοσόβου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπους επιβεβαίωσε τη γνωστή θέση της Ουάσιγκτον υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας ότι τώρα είναι ο καιρός να προχωρήσουμε το σχέδιο Αχτισάαρι.

Ο κ. Μπους έπλεξε το εγκώμιο της Βουλγαρίας ως πιστή συμμάχου των ΗΠΑ στη μάχη με τη διεθνή τρομοκρατία στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στη Σόφια για την πρόοδο που έχει κάνει στους τομείς της βελτίωσης της οικονομίας και της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, επιτεύγματα που κατέστησαν δυνατή την προσχώρησή της στην Ε.Ε.

Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας για το θέμα του Κοσόβου, ένα θέμα, στο οποίο αφιερώσαμε αρκετή ώρα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του, στον οποίο απευθυνόταν με το μικρό του όνομα (όπως και ο κ. Παρβάνοφ) ως ένδειξη των φιλικών σχέσεών τους.

Τώρα είναι ο καιρός να προχωρήσουμε το σχέδιο Αχτισάαρι. Η Αμερική θεωρεί, ότι το Κόσσοβο πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Παρακάλεσα τον πρόεδρο να μου δώσει συμβουλή και εκείνος είπε κάτι, το οποίο συμμερίζομαι απόλυτα. Είπε, ότι κατά την πορεία αναζήτησης της λύσης πρέπει να γίνει σαφές και στη Σερβία ότι μπροστά της υπάρχει σαφής προοπτική: ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σας ευχαριστώ για την καλή σας εκτίμηση και τις σωστές συμβουλές είπε ο πρόεδρος Μπους, απευθυνόμενος προς τον Βούλγαρο ομόλογο του Παρβάνοφ.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης για το επίκαιρο θέμα της εγκατάστασης στοιχείων της αμερικάνικης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Κεντρική Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη θέση του, ότι η ασπίδα δεν στρέφεται εναντίον τη Ρωσίας. Τόνισε δε ότι ο ίδιος προσωπικά διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό των ΗΠΑ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Γερμανία.

Ο κ. Μπους διαβεβαίωσε, επίσης, τη Σόφια ότι θα προστατεύεται απέναντι σε απειλές με πυραύλους μέσου βεληνεκούς επειδή, όπως είπε, δεν χρειάζεται προστασία έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Μπους θέλησε να διαλύσει τους φόβους της βουλγαρικής πλευράς, ότι μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας ζώνης δεύτερης κατηγορίας του ΝΑΤΟ, που θα μείνει ακάλυπτη από την αμερικάνικη αντιπυραυλική ασπίδα.

Επίσης, ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας: την εκστρατεία hspace=4για την απελευθέρωση των πέντε Βουλγάρων νοσηλευτριών, οι οποίες κρατούνται οχτώ χρόνια τώρα στις φυλακές της Λιβύης μαζί με έναν Παλαιστίνιο γιατρό και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για την εσκεμμένη μόλυνση παιδιών από τη Λιβύη με τον ιό του AIDS.

Από κοινού με τον κ. Παρβάνοφ, ο κ. Μπους εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην τραγωδία των άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεισφέρουν για τη συγκέντρωση πόρων στο διεθνές ταμείο για τη νοσηλεία των παιδιών αυτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέλαβε καμία δέσμευση σχετικά με το αίτημα για κατάργηση της βίζας για τα ταξίδια των Βούλγαρων στις ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσει η Βουλγαρία τις προσπάθειες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, για καταπολέμηση της διαφθοράς και για μεγαλύτερη διαφάνεια σε απάντηση των εκκλήσεων των οικοδεσποτών για περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο κ. Παρβάνοφ χαιρέτισε τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑΡωσίας, τονίζοντας πως η Σόφια δεν βλέπει σαν δίλημμα την ανάπτυξη των σχέσεων της με κάθε μια από τις χώρες αυτές. Οι Βούλγαροι δεν είμαστε εξαναγκασμένοι να κάνουμε επιλογή ανάμεσα στη φιλία με τις ΗΠΑ και στη φιλία με τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις και με τη μία, και με την άλλη χώρα. Έτσι, όπως εγώ ο ίδιος είμαι φίλος και με τον Τζόρτζ και με τον Βλαντίμιρ (Πούτιν) δήλωσε ο κ. Παρβάνοφ. Διευκρίνισε δε ότι στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών στρατηγικών επιλογών της, η Βουλγαρία επιδιώκει ανάπτυξη φιλικών σχέσεων συνεργασίας με όλου όσοι το επιθυμούν, όπως είπε.

Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αναζητάμε λύσεις στον οικονομικό και στον ενεργειακό τομέα, όπως υπαγορεύουν αυτά τα κριτήρια. Για αυτό, η Βουλγαρία διατηρεί δυναμικές επαφές με τη Ρωσία, όταν πρόκειται για τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια υποδομής, τα ενεργειακά σχέδια. Αλλά εγώ ο ίδιος πρότεινα σήμερα στον πρόεδρο Μπους πιο σαφή, αποφασιστική και κατηγορηματική δέσμευση των αμερικάνικων επιχειρήσεων προς τα ενεργειακά αυτά σχέδια τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Πηγή: skai.gr