Κλείσιμο

Η Βουλγαρία κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία για «αντιβουλγαρικό λόγο» στις τοπικές εκλογές

Το Bουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στον «αντιβουλγαρικό λόγο» κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Η επίσημη ανακοίνωση της Σόφιας αναφερόταν στη μαύρη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων κατά της Ντανιέλα Αρσόφσκα, η οποία κέρδισε τις εκλογές στα Σκόπια ως υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE. 

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ SDSM επιτέθηκε στην Αρσόφσκα με κατηγορίες ότι κρύβει τη διπλή υπηκοότητά της – μακεδονική και βουλγαρική. «Δεν έχει σημασία αν είναι Βουλγάρα, το πιο σημαντικό είναι ότι κρύβεται και λέει ψέματα», αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του SDSM. Το κόμμα του Ζάεφ χαρακτηρίζει την Αρσόφσκα ως «Ούγγρη πρόξενο με βουλγαρική υπηκοότητα». Η ίδια η Αρσόφσκα αρνείται την κατοχή Βουλγαρικών εγγράφων.

Οι Βουλγαρικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα, προσπαθώντας να μην εμπλέξουν τη Βουλγαρία στην προεκλογική διαμάχη στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Σόφια έχει αλλάξει ριζικά το περιεχόμενο των απαιτήσεών της από τα Σκόπια τους τελευταίους δύο μήνες. Το βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επιβλήθηκε με ασαφή επιχειρήματα ως προς τη μη αναγνώριση της κοινής ιστορίας, της προέλευσης της γλώσσας των Μακεδόνων κοκ. Η Βουλγαρία πιέζει τώρα για την προστασία των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας με Βουλγαρική ταυτότητα. Πάνω από 120.000 Μακεδόνες έχουν Βουλγαρική υπηκοότητα.

Το Βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει τις εκλογές στα Σκόπια ως «επιθετική πολιτική εκστρατεία που σχετίζεται με την εσκεμμένη κατάχρηση του θέματος της Βουλγαρικής υπηκοότητας στην εκλογική διαδικασία». Η Σόφια δηλώνει επίσης ότι δεν αποδέχεται τις συνεχιζόμενες διακρίσεις και τη ρητορική μίσους κατά των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι συνδέονται με κάποιο τρόπο με τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και η επιθετική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή δημάρχου των Σκοπίων είναι ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα της ατμόσφαιρας μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιβάλλεται στους πολίτες με Βουλγαρική ταυτότητα και τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η αποτυχία αυτής της αντιβουλγαρικής εκστρατείας στις τελευταίες εκλογές δείχνει ότι δε συναντά την υποστήριξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας».

«Αναμένουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων να απέχουν από τη χρήση του λεγόμενου βουλγαρικού χάρτη στο πλαίσιο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης», αναφέρει η βουλγαρική ανακοίνωση.

Πηγή: euractiv.gr