Η βία συνεχίζεται

Η βία συνεχίζεται
Οι βιρμανικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις και έριξαν και πάλι προειδοποιητικά πυρά για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της χούντας, αλλά χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Καμπούλ.

Από νοσοκομειακές πηγές έγινε γνωστό ότι ένας ιάπωνας φωτογράφος σκοτώθηκε στην Ρανγκούν, ενώ οι βιρμανικές αρχές γνωστοποίησαν στην ιαπωνική πρεσβεία ότι ένας ιάπωνας πολίτης σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχουν τραυματίες από τη κινητοποιήσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανείς συνολικός απολογισμός.

Η Κίνα, μια από τις λίγες συμμάχους του καθεστώτος χώρες, κάλεσε την ηγεσία της Μιανμάρ (Βιρμανία) και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να καταδικάσει την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας. Προηγουμένως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επίσης καλέσει τις αρχές της Μιανμάρ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από το καθεστώς να δεχθεί τον ειδικό απεσταλμένο Ιμπραΐμ Γαμπάρι.

Παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, δεκάδες χιλιάδες Βιρμανοί, στην πλειοψηφία τους νέοι, κατέκλυσαν από το μεσημέρι τους δρόμους της Ρανγκούν, με κεντρικό σημείο αναφοράς την περιοχή της παγόδας Σούλε. Φώναξαν συνθήματα για τον ήρωα της ανεξαρτησίας, τον στρατηγό Αούνγκ Σαν, πατέρα της Αούνγκ Σαν Σου Κιι, η οποία βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο στρατηγός Αούνγκ Σαν δεν θα είχε διατάξει ποτέ τον στρατό να σκοτώσει ανθρώπους, φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στους τέσσερις νεκρούς της χθεσινής ημέρας.

Οι διαδηλωτές στην περιοχή της παγόδας Σούλε διαλύθηκαν έπειτα από τελεσίγραφο του στρατού , που έδωσε προθεσμία 10 λεπτών με την απειλή προσφυγής σε ακραία μέσα στη συνέχεια. Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ρίξει προειδοποιητικά πυρά προς το μέρος των διαδηλωτών.

Τουλάχιστον εκατό διαδηλωτές συνελήφθησαν στην περιοχή και υποχρεώθηκαν να ανεβούν σε στρατιωτικά καμιόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Προειδοποιητικά πυρά ακούσθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ρανγκούν, όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Σε τρεις περιοχές της πόλης σημειώθηκαν συγκρούσεις όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να συλλάβουν βουδιστές μοναχούς και να τους τοποθετήσουν σε καμιόνια και το πλήθος προσπάθησε να τους προστατεύσει.

Εκατοντάδες μοναχοί συνελήφθησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, στα μοναστήρια τους κατά τη διάρκεια επιδρομών των δυνάμεων ασφαλείας τα ξημερώματα, και μεταφέρθηκαν σε άγνωστες τοποθεσίες.

Σε μια περίπτωση, πολίτες επετέθησαν εναντίον των στρατιωτών που κινήθηκαν εναντίον ενός μοναστηριού λιθοβολώντας τα καμιόνια που τους μετέφεραν, ενώ σε άλλο επεισόδιο, ένας στρατιωτικός διοικητής ξυλοκόπησε τους στρατιώτες του που αρνήθηκαν να επιδράμουν σε άλλο βουδιστικό μοναστήρι.
Πηγή: skai.gr