Η Βενεζουέλα ζήτησε αναδιάρθρωση χρέους από τη Ρωσία

Αναδιάρθρωση του χρέους της προς τη Ρωσία ζήτησε η Βενεζουέλα, σε μία ένδειξη ότι το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του.

«Υπήρξε αίτημα από τους συναδέλφους μας στη Βενεζουέλα να προβούμε σε αναδιάρθρωση», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Σιλουάνοφ προσέθεσε ότι διαβουλεύσεις για το βενεζουελανό χρέος έχουν αρχίσει στο πλαίσιο της Λέσχης των Παρισίων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Καράκας ώστε να συμφωνηθεί μηχανισμός αναδιάρθρωσης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε αποδεκτές λύσεις με τη Βενεζουέλα», προσέθεσε.

Η Ρωσία έχει αναδειχτεί σε κρίσιμο οικονομικό υποστηρικτή της Βενεζουέλας την τελευταία διετία, καθώς το καθεστώς Μαδούρο προσπαθεί να επιβιώσει παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αποτελεί σχεδόν το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

Μεγάλο μέρος του χρέους, επίσημα ή ανεπίσημα, πηγάζει από τις προπληρωμές και τα δάνεια που έχει δώσει ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft στον βενεζουέλανό ομόλογό του Petroleos de Venezuela (PDVSA). Έρευνα του πρακτορείου Reuters το καλοκαίρι υποστήριζε ότι ρωσικά χρήματα έχουν κατ’ επανάληψη σώσει το Καράκας από κατάρρευση.

Στις αρχές Αυγούστου η Rosneft αποκάλυψε ότι την άνοιξη είχε δώσει 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια στην PDVSA ως προκαταβολή για μελλοντικές αγορές αργού. Το 2016 η ρωσική εταιρεία είχε δώσει στην PDVSA τουλάχιστον $1,6 δισεκατομμύρια σε ανάλογες πληρωμές.

Τα χρέη της PDVSA ανέρχονται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια και κανονικά θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Πηγή: skai.gr