Η Β. Κορέα θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα

``Οπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει στην πράξη το πυρηνικό της πρόγραμμα για το οποίο ανησυχούν οι ΗΠΑ, από τη στιγμή που η χώρα αυτή αναθεωρήσει την εχθρική της πολιτική και τις απειλές εναντίον μας`` τόνισε ο βορειοκορεάτης εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο KCNA, που ελήφθη στην Καμπούλ.
Η ανωτέρω δήλωση έγινε τη στιγμή που εντατικοποιούνται οι διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση της κρίσης, που προκλήθηκε από τις απειλές της Πιονγιάνγκ ότι πρόκειται να εξοπλιστεί με ατομική βόμβα.
Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στο Πεκίνο με συμμετοχή της Κϊνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των δύο κορεατικών κρατών, απέτυχαν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Νέες συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν πιθανόν στο Πεκίνο, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες που προέρχονται από το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι πιθανότητες επίλυσης της κρίσης βασίζονται στο εάν η Ουάσινγκτον ``είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση για μια συνολική λύση που να βασίζεται στην αρχή της ταυτόχρονης δράσης που χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμπάθεια όλων των μετεχόντων στις διαπραγματεύσεις``, τόνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του βορειακορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη ``να λάβει υπόψη της μόνο έγγραφες διαβεβαιώσεις για την άσκηση μη επιθετικής πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ``.
Σημειώνεται ότι στο φύλλο της Παρασκευής, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Τάιμς επικαλούμενη διπλωμάτες στην Πιονγιάνγκ γράφει πως η Βόριεα Κορέα είναι έτοιμη να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της πρόγράμματος.
Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι έφτασε στη Σεούλ ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τον υποδέχτηκαν δεκάδες ειρηνιστές πολίτες με πανώ με αντιαμερικανικά συνθήματα σε στρατιωτική βάση της Σεούλ όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος του προερχόμενο από την Ιαπωνία.
Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και στη συνέχεια θα μετάσχει στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια, επίκεντρο της οποίας θα είναι η κατάσταση στο Ιράκ, και στη Βόρεια Κορέα.
Πηγή: skai.gr