Η Τσεχία στηρίζει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική απέναντι στη Ρωσία

Η Βουλή της Τσεχίας ενέκρινε, με ψήφισμά της, στις 25 Αυγούστου την Ευρωπαϊκή Στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, η οποία παρέχει μία συντονισμένη προσέγγιση και ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι σε υβριδικές ή ενεργειακές απειλές.

Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική που παρουσιάστηκε σε έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων υπό τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Τζοσέφ Μπορέλ. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιακούμπ Κουλγκάνεκ περιέγραψε το έγγραφο ως μια αλλαγή στη στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «στερείται πιο λεπτομερών προτάσεων σχετικά με τις προσεγγίσεις στη Ρωσία», ενώ σε αυτό δεν αναφέρεται επίσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γερουσία υποστήριξε τη συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ και των κρατών μελών της στις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, καταδικάζοντας τις παράνομες, προκλητικές και ανατρεπτικές δραστηριότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής Ρώσων πρακτόρων στις εκρήξεις στο Vrbetice.

Η τσεχική Βουλή καταδίκασε επίσης την καταστολή του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον δημοσιογράφων, εκπροσώπων της πολιτικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Οι παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στις εκλογές του ρωσικού κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Οι Τσέχοι γερουσιαστές τόνισαν στο ψήφισμα την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία ως βασικούς όρους για την ΕΕ, έτσι ώστε οι σχέσεις με τη Ρωσία να αλλάξουν προς το καλύτερο. Επιπρόσθετα, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με τους ανατολικούς εταίρους της ΕΕ, ενώ υποστήριξαν επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΕ, όπως η προστασία του κλίματος ή η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγη: Thegreatminute.com

Πηγή: skai.gr