Κλείσιμο

Η Τουρκία σε εσωτερική αναζήτηση

Λογικές και θετικές θεωρεί τις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV γράφει στην ιστοσελίδα του ότι ο κ. Ερντογάν αξιολόγησε τις δηλώσεις του στρατηγού Μπουγιουκανίτ, στη συζήτησή του με τους βουλευτές του κόμματος του. Ο κ. Ερντογάν φέρεται να έχει αντιμετωπίσει θετικά τις δηλώσεις του στρατηγού Μπουγιουκανίτ.

Ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε ότι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ φέρθηκε σαν δημόσιος άντρας (πολιτικός) καθώς αντιμετώπισε τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Θετικές εξάλλου θεωρεί τις δηλώσεις του στρατηγού Μπουγιούκανιτ και ο κ. Μπουλέντ Αρίντς, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης: Σε γενικές γραμμές ήταν θετικές οι δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου μας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε πολύ σωστά είπε και έδωσε μια νέα ερμηνεία των όσων δήλωσε ο κ. Μπουγιούκανιτ για το ότι ο πρόεδρος θα πρέπει στη πράξη και όχι μόνο στα λόγια να σέβεται της αξίες της δημοκρατίας. Αν όμως κάποιος άνθρωπος λέει ότι είναι Κεμαλιστής και σχεδιάζει πραξικόπημα, τότε θα πρέπει να μας ανησυχεί είπε αναφερόμενος στους ηγέτες της διαδήλωσης που οργανώνεται αύριο στην Άγκυρα για την προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του καθεστώτος.

Όπως πάντα ο αρχηγός έδειξε τον σεβασμό του προς την τουρκική εθνοσυνέλευση, τη δημοκρατία και την ευαισθησία του για την εφαρμογή των δημοκρατικών κανονισμών μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια και τον σεβασμό του προς την δημοκρατία, την τουρκική εθνοσυνέλευση και τις αποφάσεις της, κατέληξε ο κ. Αριντς.

Ο Τζενγκίζ Τσαντάρ αρθρογράφος στην Ρεφεράνς είναι θετικός στις δηλώσεις του στρατηγού Μπουγιούκανιτ. Οι δηλώσεις του στρατηγού εξαφάνισαν τις αμφιβολίες που υπήρχαν γύρω από την εκλογή του κ. Ερντογάν ως προέδρου, γράφει ο Τσαντάρ και τονίζει ότι, παρά το ότι οι χαρακτηρισμοί του στρατηγού Μπουγιούκανιτ για το άτομο που πρόκειται να γίνει πρόεδρος μπορεί να ερμηνευτούν ότι το επιτελείο δεν προτιμάει τον Ερντογάν, οι δηλώσεις του για το ότι σέβονται το σύνταγμα και την εθνοσυνέλευση μπορούν να ερμηνευτούν ότι ο οι στρατιωτικοί ανοίγουν τον δρόμο στον Ερντογάν.

Δικηγόροι στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για σχόλια που έκανε σχετικά με μια βομβιστική επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2005.

Δύο στρατιώτες και ένας πληροφοριοδότης του στρατού έχουν φυλακιστεί για το ρόλο τους στη βομβιστική επίθεση εναντίον βιβλιοπωλείου στην ανατολική πόλη Σεμντινλί. Η υπόθεση αυτή έδειξε, σύμφωνα με επικριτές του στρατού, ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να δρα εκτός νόμου.

hspace=4Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αποκάλεσε την υπόθεση του Σεμντινλί νομική καταστροφή που περιλάμβανε, όπως είπε, προσπάθεια να δυσφημιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Ο στρατηγός φάνηκε να αναφέρεται στην απόφαση ενός τοπικού εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μπουγιούκανιτ ως υπόπτου ότι οργάνωσε μια παράνομη ομάδα για να σχεδιάσει τη βομβιστική επίθεση στο Σεμντινλί.

Ο Μπουγιούκανιτ αρνήθηκε με θυμό τις κατηγορίες αυτές και ο εισαγγελέας έχασε αργότερα τη δουλειά του.

Τα σχόλια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (για το Σεμντινλί) είχαν στόχο να επηρεάσουν τη νομική διαδικασία, αναφέρει ο επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ Σεζγκίν Τανρίκουλου σε δήλωσή του, στην οποία ανακοινώνει την απόφαση του συλλόγου να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Μπουγιούκανιτ.

Οι δύο φυλακισμένοι στρατιώτες έχουν ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης τους. Ο πληροφοριοδότης του στρατού, ένας κούρδος πρώην αντάρτης, εξακολουθεί να δικάζεται κατηγορούμενος ότι βοήθησε και υποστήριξε μια παράνομη οργάνωση.

Ένας άνθρωπος είχε σκοτωθεί στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2005 εναντίον του βιβλιοπωλείου στο Σεμντινλί και η οποία προκάλεσε ταραχές σ' όλην την περιοχή των Κούρδων.

Σύμφωνα με επικριτές, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να σχεδίασαν την επίθεση για να υποκινήσουν αναταραχή στη νοτιοανατολική Τουρκία και να εκτροχιάσουν πιθανώς τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει επικρίνει την απόλυση του εισαγγελέα που ήθελε να ελέγξει τον Μπουγιούκανιτ και έχει ζητήσει τη διενέργεια πλήρους και διαφανούς έρευνας για το τι συνέβη στο Σεμντινλί.
Πηγή: skai.gr