Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν και για την δολοφονία του ρώσου πρέσβη

Κατηγορίες εναντίον του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν και 27 ακόμα υπόπτων απήγγειλαν οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές σχετικά με την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα το 2016, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία θεωρεί πως ο 76χρονος Γκιουλέν ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του ίδιου έτους και έχει προσάψει στον ιμάμη πλειάδα αδικημάτων. Ο κ. Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του.

Στα δικόγραφα κατονομάζονται επίσης τέσσερα «ανώτερα στελέχη» του δικτύου Γκιουλέν. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για τρομοκρατική δολοφονία, παραβίαση της συνταγματικής τάξης και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Έως τώρα δεν είναι σαφές πώς ο κ. Γκιουλέν συνδέεται με την δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αστυνομικού που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Ο δολοφόνος, που είχε διεισδύσει στην εκδήλωση όπου μιλούσε ο Καρλόφ χρησιμοποιώντας την αστυνομική ταυτότητά του, φώναξε «μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε την Συρία» μετά τον φόνο.

Αρχικά η εκτίμηση ήταν πως ο δράστης επιτέθηκε στον Καρλόφ ως αντίποινα για την ρωσική στρατιωτική επέμβαση υπέρ του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, και ειδικά για τους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι.
Πηγή: skai.gr