Η τελευταία καταδικαστική απόφαση για ναζί;

Το αρμόδιο δικαστήριο του Αμβούργου έκρινε ένοχο τον Μπρούνο Ντ. για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατά συρροή σε 5.230 περιπτώσεις όταν ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Στούτχοφ. 40 επιζώντες και συγγενείς θυμάτων συμμετείχαν ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επαίνεσε την προθυμία του πρώην δεσμοφύλακα των SS να πάρει μέρος στη δίκη και να ακούσει τις καταθέσεις των θυμάτων. Ωστόσο ο κατηγορούμενος μέχρι το τέλος αρνούνταν τη δική του ευθύνη για την τέλεση των εγκλημάτων.

Η δίκη διήρκησε εννέα μήνες και διεξήχθη από Δικαστήριο Ανηλίκων, διότι κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων ο Μπρόυνο Ντ. ήταν μόλις 17 ετών. Υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας για ένα χρόνο στο στρατόπεδο εξόντωσης του Στούτχοφ τον Αύγουστο του 1944.

Οι δεσμοφύλακες γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα εξόντωσης

Το έγκλημά του δεν έχει παραγραφεί και από τη δίκη εναντίον του επίσης πρώην δεσμοφύλακα Τζον Ντεμγιακούνγκ το 2011 αρκεί απλά το γεγονός ότι κάποιος ήταν δεσμοφύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για να παραπεμφθεί σε δίκη ακόμη και εάν δεν υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις πράξεις τους. Η περίπτωση του Μπρούνο Ντ. ήταν «ένα κλασικό παράδειγμα συνέργειας σε ανθρωποκτονία» δήλωσε ο εισαγγελέας Λαρς Μανκάιν στη αγόρευσή του.

Ο εισαγγελέας είπε ακόμα πως δεσμοφύλακες, όπως ο Μπρούνο Ντ. γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε στα στρατόπεδα εξόντωσης. Ο συνήγορος υπεράσπισης Στέφαν Βάτερκαμπ αντέταξε από την άλλη πλευρά ότι μέχρι σήμερα στη Γερμανία το γεγονός και μόνο ότι κάποιος ήταν απλός δεσμοφύλακας δεν κρίθηκε ποτέ ως αξιόποινη πράξη. Εκτός αυτού η εργασία του ως δεσμοφύλακα δεν είχε καμία επίπτωση στο θάνατο των 5.230 ανθρώπων στο στρατόπεδο εξόντωσης. Τα εγκλήματα αυτά τελέστηκαν από μια μικρή ομάδα των SS, η οποία είχε πρόσβαση στους φυλακισμένους, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Συγγνώμη από τον κατηγορούμενο

Τον λόγο πήρε και ο ίδιος ο Μπρούνο Ντ. ο οποίος δήλωσε πως «θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγγνώμη από όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να ζήσουν αυτή την τρέλα. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει ποτέ πια να επαναληφθεί».

Τον περασμένο Ιανουάριο στη δίκη στο Αμβούργο είχε καταθέσει και ο 97χρονος Νορβηγός κρατούμενος Γιόχαν Σόλμπεργκ. Δήλωσε πως ήταν μάρτυρας σε έντεκα εκτελέσεις, ανάμεσά τους και παιδιών. Εκτός αυτού είχε δει ότι 100 κρατούμενοι, οι περισσότεροι Εβραίοι, στάλθηκαν στα κρεματόρια.  

Το στρατόπεδο εξόντωσης του Στούτχοφ ήταν το πρώτο που έφτιαξαν οι Ναζί έξω από τα γερμανικά σύνορα και το τελευταίο που απελευθερώθηκε. Βρίσκεται στην Πολωνία, 30 χλμ ανατολικά του Γκντανσκ.

Υπάρχουν και άλλες δίκες εναντίον ναζιστών. Ωστόσο η μεγάλη ηλικία των κατηγορούμενων δεν αφήνει πολλά περιθώρια πως οι δίκες όντως θα διεξαχθούν. Η τελευταία καταδικαστική απόφαση σε παρόμοια περίπτωση ήταν πριν από τρία χρόνια όταν καταδικάστηκε ο ‘λογιστής του Άουσβιτς’ Όσκαρ Γκρένινγκ σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατά συρροή σε 300.000 περιπτώσεις.

Στην Πολωνία στο τέλος της δεκαετίας του 1940 έγινε μια δίκη για τα εγκλήματα στο στρατόπεδο εξόντωσης του Στούτχοφ και εκεί καταδικάστηκαν 78 δεσμοφύλακες. Κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν.

Πηγή: DW