Κλείσιμο

Η σύνοδος του APEC

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έφθασε σήμερα στο Σίδνεϊ για τη σύνοδο κορυφής Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο πρόεδρος Μπους έφθασε με το προεδρικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο τέλος της εβδομάδας με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο.

Επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να είναι οι κλιματικές αλλαγές και το εμπόριο.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να αντιμετωπίσει κύμα διαμαρτυριών για την πολιτική του στο Ιράκ, όταν φθάσει στην Αυστραλία.

Η σύνοδος του ΑΠΕΚ στο Σίδνεϊ αναμένεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα που συνεπάγεται η αλλαγή κλίματος σε θέματα εμπορίου.

Υπήρξε μια μικρή αλλά θορυβώδης διαδήλωση στο κέντρο του Σίδνεϊ, για την αναμενόμενη άφιξη του προέδρου Μπους.

Πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ και ο πόλεμος στον Κόλπο θα είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών του κ. Μπους με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ.

Η Αυστραλία στήριξε την εκστρατεία στο Ιράκ, της οποίας ηγήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βέβαια σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές στην Αυστραλία και αν νικήσει το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, τούτο μπορεί να σημάνει μια ριζική αλλαγή στην πολιτική της χώρας όσον αφορά το Ιράκ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί να αποσύρει τα Αυστραλιανά στρατεύματα από το Ιράκ, αν κερδίσει τις εκλογές. Οπότε κατά τη σύντομη διαμονή του στο Σίδνεϊ ο κ. Μπους θα μιλήσει και με τις δυο πλευρές, και αναμφίβολα οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο θα καταστήσουν σαφή τα αισθήματά τους.

Η σύνοδος αυτή βέβαια είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, όσον αφορά το σκοπό και τη θεματολογία της, κατά πόσον οι χώρες θα πρέπει να συζητήσουν για την αλλαγή κλίματος ή να περιορισθούν σε εμπορικά θέματα.

Ο ΑΠΕΚ, ο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ασίας και Ειρηνικού, υπήρξε αρχικά ένας οργανισμός που αποσκοπούσε στην προώθηση και τη διευκόλυνση του ελεύθερου εμπορίου.

Πιο πρόσφατα όμως διεύρυνε τους ορίζοντές του. Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, που φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο, θέλει το κεντρικό θέμα να είναι οι κλιματικές αλλαγές.

Ο κ. Χάουαρντ προειδοποίησε πως, όποιος περιμένει να καταλήξει ο ΑΠΕΚ σε κάποια αποφασιστικά ή υποχρεωτικά όρια ή στόχους για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, θα απογοητευθεί.

Δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του ΑΠΕΚ να υποχρεώσει τα μέλη του να κάνουν κάτι, και έχει κάνει κάποιους ανθρώπους εδώ στην Αυστραλία να διερωτηθούν τι σκοπό εξυπηρετεί ο ΑΠΕΚ.

Αλλά μια σύνοδος είκοσι μίας μεγάλων χωρών θα τοποθετήσει την Αυστραλία στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας, και ο κ. Χάουαρντ θεωρεί πως αυτό είναι ήδη επίτευγμα.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Νίκος Σταμπάκης)