Η συγκινητική ιστορία ενός άνδρα με Αλτσχάιμερ που ξαναπαντρεύτηκε την γυναίκα του

Ένα Σάββατο βράδυ τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς ο Πίτερ και η Λίζα Μάρσαλ καθόντουσαν αγκαλιασμένοι στον καναπέ βλέποντας την αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή, ο Πίτερ κοίταξε τη Λίζα και της έκανε πρόταση γάμου .

Αυτό που δεν θυμόταν ο 56χρονος Πίτερ, ήταν ότι ήταν ήδη παντρεμένοι. Ο Πίτερ είχε διαγνωσθεί το 2018 με μια πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ και είχε αρχίσει να χάνει την μνήμη του και κάθε ανάμνηση που είχε με την αγαπημένη του
Είχε ξεχάσει την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, που κράτησε ο ένας το χέρι του άλλου , που μοιράστηκαν ένα φιλί. Είχε επίσης ξεχάσει το γάμο τους.
«Είναι πολύ λυπηρό », είπε η 54χρονη Λίζα στο CNN. «Έχουμε φτιάξει νέες αναμνήσεις, αλλά πονάει γιατί πάντα θέλω να πω: Θυμάσαι τότε που έγινε αυτό...; .Θέλω να θυμηθώ πράγματα μαζί του, αλλά ο Πίτερ δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα πια.»

Το ζευγάρι, που είναι παντρεμένο για 12 χρόνια, γνωρίστηκαν ως γείτονες στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβανίας. Αμφότεροι ήταν παντρεμένοι με άλλους συντόφους εκείνη την εποχή και ήταν απασχολημένοι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, αλλά είχαν σφραγίσει μια δυνατή φιλία και παρέμειναν κοντά μέχρι η οικογένεια του Πίτερ να μετακομίσει στο Κοννέκτικατ.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο χωρίς επαφή,  επανασυνδέθηκαν όταν ανακάλυψαν ότι και οι δύο ήταν χωρισμένοι μετά από διαζύγιο. Μετά από ένα μόνο ραντεβού στο Χάρισμπουργκ, γρήγορα έγιναν αχώριστοι και παρέμειναν σε μια οκταετή εξ αποστάσεως σχέση  έως ότου τα παιδιά τους μπήκαν στο κολέγιο. Έτσι το 2009 η Λίζα μετακόμισε στο Κονέκτικατ και το ζευγάρι παντρεύτηκε. 

Η Λίζα είπε ότι ήταν εύκολο να παρατηρήσει ότι κάτι αλλάζει στον άντρα της, αλλά της ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
«Ξεκίνησε να ξεχνά συνέχεια τα κλειδιά του. Μετά το πορτοφόλι του. Άρχισε να ξεχνά τις λέξεις και την σημασία τους . Κατά καιρούς, έκανε μεγάλη προσπάθεια να σχηματίσει μια πρόταση.» Η ίδια συνέχιζε να λέει στον εαυτό της ότι όλα αυτά γίνονταν επειδή γερνούσε.
«Τα αγνοούσα όλα μέχρι που φίλοι και μέλη της οικογένειας άρχισαν επίσης να κάνουν σχόλια και τότε ήξερα ότι κάτι έτρεχε», είπε η Λίζα. «Άνθρωποι που δεν είχαν δει τον Πίτερ για κάποιο καιρό , αμέσως κάτι παρατήρησαν.»
Μετά από εκτεταμένες εξετάσεις, ο Peter διαγνώστηκε με νόσο του Αλτσχάιμερ στις 30 Απριλίου 2018.
«Δεν το κατάλαβα μέχρι που άρχισα να ερευνούσα και συνειδητοποίησα ότι αυτό θα είχε βαθύ αντίκτυπο στη ζωή μας », είπε η Λίζα.
Η ασθένεια επηρέασε γρήγορα τη ζωή του ζευγαριού. Οι αναμνήσεις που νόμιζαν ότι θα μείνουν μαζί τους για μια ζωή εξαφανίστηκαν γρήγορα για τον Πίτερ. Μία από αυτές τις αγαπημένες αναμνήσεις ήταν ο γάμος του.
Η πρώτη φορά που ξέχασε ποια ήταν η αγαπημένη του, ήταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ρόουντ Άιλαντ, για μια απόδραση στην παραλία:

«Όταν ήμασταν στο δρόμο με το αμάξι στο γυρισμό για το σπίτι , ο Πίτερ μου έδινε οδηγίες και συνέχεια έλεγε πράγματα τύπου:« Αυτός είναι ο δρόμος  για το σπίτι μου. Στρίψτε δεξιά για να φτάσετε στο σπίτι μου », σαν να ήμουν μια απλή οδηγός και ότι εγώ δεν ήξερα  πού ζούσαμε », είπε η Λίζα

«Όταν φτάσαμε στο σπίτι, έτρεξε στο πλευρό μου και άνοιξε την πόρτα μου για μένα. Με οδήγησε μέσα και ήταν τόσο νευρικός που μου έδειχνε τον χώρο», είπε. «Ήταν αξιολάτρευτο, αλλά ήλπιζα ότι θα γυρίσει πίσω στην πραγματικότητα. Δεν το έκανε ποτέ.»

Στις 12 Δεκεμβρίου 2020, καθώς ο Πίτερ και η Λίζα παρακολουθούσαν την τηλεοπτική σειρά "New Girl", μια συγκινητική σκηνή από έναν γάμο την έκανε να κλάψει . Ο Πίτερ παρατήρησε τα δάκρυά της και άρχισε να γελάει. Ύστερα έδείξε με το δάχτυλό του την οθόνη και είπε «Ας το κάνουμε.». « Να κάνουμε τι;» απάντησε η Λίζα, «Ας παντρευτούμε» είπε , με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του.
«Θα έχει πολλή δουλειά», της είπε, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι είχε μόλις κάνει πρόταση γάμου στη σύζυγό του.
«Ήταν τόσο συγκινητικό για μένα, είπε. Ερωτεύτηκε δύο φορές μαζί μου. Νιώθω τιμή. Νιώθω σαν πριγκίπισσα, όπως η Σταχτοπούτα. Είμαι το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο», είπε η Λίζα.
Αφού έστειλαν στα παιδιά της ένα βίντεο με τις σκηνές που ακολούθησαν μετά την πρόταση, ενθάρρυναν το ζευγάρι να τιμήσει την ατέρμονη αγάπη τους ανανεώνοντας τους όρκους του γάμου τους. Παρά την διστακτικότητα, η Λίζα συμφώνησε. Δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια άλλη όμορφη μνήμη με τον άντρα της.
Η κόρη της Λίζα, σχεδιαστής εκδηλώσεων, απευθύνθηκε σε πωλητές που ήταν επίσης οικογενειακοί φίλοι. Συμφώνησαν να δωρίσουν τις υπηρεσίες τους για την τελετή

Στις 26 Απριλίου, ο Πίτερ και η Λίζα ενώθηκαν ξανά με τα δεσμά του γάμου

«Θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος.Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει. Τίποτα.», κλείνει λέγοντας η Λίζα.

Πηγή: CNN