Η σκοτεινή πλευρά του modeling: Πρώην μοντέλα ζητούν να μην παραγράφονται σεξουαλικά εγκλήματα

Πρώην μοντέλα, που κατηγορούν προσωπικότητες της μόδας ότι είχαν πέσει θύματα τις δεκαετίες του 1980 ή 1990, σε ορισμένες περιπτώσεις όταν ήταν ανήλικες, ζήτησαν χθες τη μη παραγραφή των σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων.

Η Ολλανδέζα Τίσια Χούισμαν αφηγήθηκε πως «της έδωσε ναρκωτικά και τη βίασε» το 1991 ο Ζαν Λικ Μπρουνέλ, πρώην αφεντικό του πρακτορείου μοντέλων Karin Models. Σε βάρος του Μπρουνέλ ασκήθηκαν διώξεις και οδηγήθηκε στη φυλακή τον Δεκέμβριο για «βιασμούς», ενώ εκείνος αμφισβητεί τις κατηγορίες.

«Δεν είπα τίποτα εκείνη την εποχή στην αστυνομία: Φοβόμουν τόσο, ντρεπόμουν τόσο. Αυτό σχεδόν με κατέστρεψε», περιέγραψε η ίδια, εμφανώς συγκινημένη, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στη γαλλική Γερουσία.

«Πρέπει να εξαλείψετε την παραγραφή για τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων», επισήμανε η Λίζα Αμούρ, απευθυνόμενη σε βουλευτές και γερουσιαστές.

Το πρώην μοντέλο, που είναι πλέον φωτογράφος, δήλωσε πως υπήρξε θύμα για τρία χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, του Ζεράλ Μαρί, ο οποίος διηύθυνε το ευρωπαϊκό παράρτημα του πρακτορείου μοντέλων Elite.

«Ντρέπομαι ακόμη. Δεν έχω πλήρως αναρρώσει. Ελπίζω η παραγραφή να μπορέσει να αρθεί», δήλωσε η Τζιλ Ντοντ, η οποία κατηγορεί τον Ζεράλ Μαρί ότι τη βίασε.

Ο Ζεράλ Μαρί «διαψεύδει… αυτούς τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς», είπε η δικηγόρος του Σελίν Μπεκερμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δώδεκα γυναίκες και μια πρώην δημοσιογράφος του BBC, η Λίζα Μπρινκγουόρθ, που βρίσκεται πίσω από την έρευνα η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Παρίσι σε βάρος του Μαρί, μίλησαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που βρισκόταν υπό εμπάργκο έως σήμερα. Κάποιες από το Παρίσι, οι περισσότερες μέσω διαδικτύου.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε τον Απρίλιο έναν νόμο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, έναν μηχανισμό, που επιτρέπει να παραταθεί η προθεσμία της παραγραφής των 30 ετών για έναν βιασμό σε βάρος ενός ανηλίκου, εάν το ίδιο πρόσωπο βιάσει στη συνέχεια κι άλλο παιδί.

Όμως, τα πρώην μοντέλα, οργανώσεις και προσωπικότητες ζητούν τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, τα οποία τα θύματα ενδέχεται να καταγγείλουν σε βάθος δεκαετιών, να κηρυχθούν απαράγραπτα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ