Η Σερβία δεν απειλεί κανέναν

"Η Σερβία δεν απειλεί αλλά απειλείται". Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βοΐσλαβ Κοστούνιτσα από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε.

Απευθυνόμενος προς τη διεθνή κοινότητα, ο Σέρβος πρόεδρος ανάφερε ότι η χώρα του βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την απειλή της μονομερούς αναγνώρισης του Κοσόβου από ορισμένους παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής,

Μετά τη συνάντηση του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ο κ. Κοστούνιτσα σημείωσε ότι η Σερβία είναι εκτεθειμένη στις πολλές απειλές μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και στις δηλώσεις ότι αν το Κόσοβο δεν γίνει ανεξάρτητο, οι Αλβανοί θα δυσαρεστηθούν και θα πάρουν στα χέρια τα όπλα.

"Αυτές είναι απειλές προς τη Σερβία, αλλά προς τα βασικά κείμενα του διεθνούς δικαίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοστούνιτσα.

"Η Σερβία ανησυχεί για τις δηλώσεις που αφορούν μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου.

Εμείς θεωρούμε ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλουν σαφή προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου όχι μόνο παραβιάζει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο", ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Στο μεταξύ, ανησυχία για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

Ο Βέλγος υπουργός φοβάται το ενδεχόμενο πρόκλησης ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο σε περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

"Μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση, επειδή οι Αλβανοί δεν θα είναι πρόθυμοι να σεβαστούν τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας", εκτίμησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα "Ντε Στάνταρτ".

Ο κ. Ντε Γκουχτ δήλωσε ότι μία τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σερβία στην αποστολή στρατιωτών της στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για μία τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

Εκτιμώντας ότι συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου είναι πρακτικά αδύνατη, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είπε ότι γι' αυτό "θα πρέπει να ερμηνευθεί δημιουργικά το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κόσοβο ως πιθανή νομική βάση για τη μελλοντική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο".
Πηγή: skai.gr