Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει για μία εβδομάδα τις διεθνείς πτήσεις

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλε χθες Κυριακή τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει από την Ευρώπη και άλλες περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το καινούργιο στέλεχος του νέου κορωνοϊού μετά την 8η Δεκεμβρίου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Η Σαουδική Αραβία άρχισε την Πέμπτη εκστρατεία ευρείας κλίμακας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους άνω των 65 ετών, πρόσωπα που έχουν παχυσαρκία ή σοβαρές χρόνιες παθήσεις, καθώς και ανθρώπους τα επαγγέλματα των οποίων τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό.

Η Σαουδική Αραβία, η αραβική χώρα του Κόλπου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (34 εκατ. κάτοικοι) υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία: καταγράφει ως εδώ πάνω από 361.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 6.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ