Η ρωσική αντιπολίτευση σχεδιάζει διαδηλώσεις κατά της «δια βίου διακυβέρνησης» Πούτιν

Η ρωσική αντιπολίτευση που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να διοργανώσει τον επόμενο μήνα μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι του εξασφαλίζουν το δικαίωμα να κυβερνά εφ' όρου ζωής.

Ο πολιτικός Ιλιά Γιάσιν, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι η αντιπολίτευση θα υποβάλει αίτηση στον Δήμο της Μόσχας για να της δοθεί άδεια να πραγματοποιήσει στις 29 Φεβρουαρίου πορεία στην μνήμη του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ.

«Θα είναι μια πολιτική πορεία, βασικός στόχος της οποίας θα είναι να διακηρύξει την εναλλαγή στην εξουσία και να διαμαρτυρηθεί κατά του σφετερισμού της εξουσίας. Τελικά αυτό ήταν που επεδίωκε ο Μπορίς Νεμτσόφ και για αυτό έδωσε την ζωή του», έγραψε ο Γιάσιν .

Την απόφαση για την διεξαγωγή πορείας με συνθήματα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν, έλαβε η οργανωτική επιτροπής της πορείας στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της οργάνωσης «Σολιντάρνοστι» (Αλληλεγγύη), του Ιδρύματος του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της Διαφθοράς, του κόμματος «Γιάμπλακο» , του κόμματος «ΠΑΡΝΑΣ» , του Φιλελευθέρου Κόμματος και του «Κόμματος των Αλλαγών».

Χθες, Κυριακή, στην Μόσχα διοργανώθηκε αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Αναστασία Μπαμπούρινα. Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το Σύνταγμα της Ρωσίας διαμαρτυρόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές ότι η συμμετοχή σε πορεία με συνθήματα που δεν έχουν εγκριθεί μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του νόμου. Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης συνελήφθησαν περισσότερα από 10 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ