Η Ρωσία παρατείνει την κράτηση των ουκρανών ναυτών

Έως τα τέλη Απριλίου παρατάθηκε η κράτηση οκτώ εκ των 24 ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν από την Ρωσία ανοιχτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο, σε ένα περιστατικό που αναζωπύρωσε την ένταση ανάμεσα στην Μόσχα και στο Κίεβο.

Δικαστήριο στην περιοχή της Μόσχας έκρινε πως η προφυλάκιση των οκτώ ενστόλων, που κανονικά έπρεπε να αποφυλακιστούν στις 25 Ιανουαρίου, πρέπει να επιμηκυνθεί για τρεις ακόμα μήνες, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά πρακτορεία.

Δεν είναι σαφές πότε θα εξεταστούν οι υποθέσεις των 16 συναδέλφων τους.

Οι ναύτες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα. Εάν οι 24 στρατιωτικοί κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως έξι ετών.

Τα τρία πλοία στα οποία επέβαιναν αιχμαλωτίστηκαν αφότου ακινητοποιήθηκαν από ρωσικά πυρά. Το Κίεβο αντιτείνει πως ο στολίσκος είχε κάθε δικαίωμα να πλέει στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από την Μόσχα να απελευθερώσει τους ναύτες.

Η αντιπαράθεση στην Μαύρη Θάλασσα αναζωπύρωσε την κόντρα ανάμεσα στην Ρωσία και το Κίεβο, που πηγάζει από την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Ουκρανία.
Πηγή: skai.gr