Κλείσιμο

Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υποδαυλίζει τα «κίτρινα γιλέκα»

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο δημοσιεύματα που θέλουν την Ρωσία να στηρίζει υπογείως τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «συκοφαντία» οποιονδήποτε ισχυρισμό περί ρωσικής ανάμειξης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», προσθέτοντας πως η Μόσχα θεωρεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αμιγώς εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας.

«Ουδέποτε έχουμε επέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Γαλλίας», είπε ο κ. Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Sputnik και Tass.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν ήλθε στον απόηχο δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία επιχειρεί να διογκώσει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Επικαλούμενοι ανάλυση εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας οι «Times» υποστηρίζουν πως εκατοντάδες λογαριασμοί που συνδέονται με ρωσικές υπηρεσίες έχουν αναρτήσει φωτογραφίες που εικονίζουν τραυματισμένους διαδηλωτές – φωτογραφίες που στην πραγματικότητα προέρχονται από άσχετα επεισόδια.

Το Παρίσι ερευνά το δημοσίευμα, όμως για την ώρα δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχουν εξελιχθεί σε ευρύτερη έκφραση αντικυβερνητικής οργής κατά των εργασιακών, κοινωνικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μολονότι την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα – η οποία είχε προκαλέσει την σύσταση του κινήματος – οι ταραχές συνεχίστηκαν για τέταρτο συναπτό Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Μακρόν, που βρίσκεται υπό πρωτόγνωρη πίεση, αναμένεται να μιλήσει για πρώτη φορά για το ζήτημα σήμερα το βράδυ.
Πηγή: skai.gr