Η Ρωσία αρνείται πως αποσύρει άνδρες της από την Βενεζουέλα

Διαψεύδει η Ρωσία τους ισχυρισμούς ότι έχει αποσύρει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών συμβούλων που είχε στείλει στην Βενεζουέλα.

Χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για την απομάκρυνση «των περισσότερων ανθρώπων της» που βρίσκονταν στην Βενεζουέλα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η κρατική εταιρεία αμυντικών υπηρεσιών Rostec έχει μειώσει το προσωπικό της στην λατινοαμερικανική χώρα σε λίγες δεκάδες άτομα, ενώ πριν λίγα χρόνια η παρουσία της ανερχόταν σε περίπου χίλιους συμβούλους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέτεινε πως η Μόσχα δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τραμπ για το θέμα, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αναπαράγει δημοσιεύματα.

Ο κ. Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν ρώσοι ειδικοί στην Βενεζουέλα, οι οποίοι συντηρούν βάσει σχεδίου οπλισμό και υλικά που έχουν ήδη παραδοθεί στο Καράκας. «Δεν ξέρω τι σημαίνει το ‘απομάκρυναν τους περισσότερους ανθρώπους τους’», συμπλήρωσε.

Η Rostec από την πλευρά της ανακοίνωσε πως η WSJ υπερτίμησε τον αριθμό των συμβουλών που διέθετε στο παρελθόν στην Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι το μέγεθος της μόνιμης αποστολής της παραμένει αμετάβλητο επί χρόνια.

Η εταιρεία, που ελέγχεται από στενό συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προσέθεσε εξακολουθεί να επιθυμεί εμβάθυνση της συνεργασίας με το Καράκας και δεσμεύεται από όλες τις προηγούμενες συμβάσεις.

Σύμφωνα με την WSJ, το καθεστώς το προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει πάψει να πληρώνει την Rostec για διάφορες υπηρεσίες της και συνεπώς η ρωσική πλευρά έχει αναγκαστεί να επανεξετάσει την συνεργασία με την Βενεζουέλα.

Η Μόσχα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους του κ. Μαδούρο στην διεθνή σκηνή και τυχόν ελάττωση του αποτυπώματός της στην Βενεζουέλα θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην δύναμη που έχει ο «τσαβίστα» πρόεδρος έναντι της αντιπολίτευσης.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Εθνοσυνεύλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Τον έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, τα περισσότερα κράτη της Νότιας Αμερικής και σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr