Η Ρωσία απέλασε ολλανδό δημοσιογράφο - Η απάντηση της εφημερίδας Volkskrant

Η Ρωσία απέλασε ένα δημοσιογράφο ολλανδικής εφημερίδας για «διοικητικές παραβιάσεις», έγινε σήμερα γνωστό από την εν λόγω εφημερίδα, ενώ το Ρόιτερς σημειώνει πως πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση της Μόσχας εναντίον μέλους δυτικού ειδησεογραφικού οργανισμού μέσα σε διάστημα μηνών.

Η Μόσχα ανακάλεσε τη θεώρηση εισόδου (βίζα) του ανταποκριτή της εφημερίδας Volkskrant Τομ Βένινκ και απαγόρευσε την είσοδό του στη χώρα μέχρι τον Ιανουάριο 2025, ανέφερε η εφημερίδα.

Στον Βένινκ είχε επιβληθεί πρόστιμο το 2019 επειδή δεν είχε αναφέρει στις αρχές τη διεύθυση κατοικίας του και το 2020 του είχε επιβληθεί άλλο πρόστιμο επειδή είχε επισκεφθεί μια επαρχία χωρίς να ζητησει την άδεια από τις τοπικές αρχές.

Η δημοσιογράφος του BBC Σάρα Ρέινσφορντ, η μία από τους δύο αγγλόφωνους ανταποκριτές στη Μόσχα του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού, είχε απελαθεί για πάντα τον Αύγουστο.

Ο Βένινκ ήταν ανταποκριτής της Volkskrant από το 2015 και είχε ανανεώσει χωρίς πρόβλημα τα δημοσιογραφικά διαπιστευτήριά του τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα. «Μάθαμε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τη βίζα του και ότι έχει τρεις ημέρες για να εγκαταλείψει τη χώρα», πρόσθεσε.

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Μόσχας. «Δεν είναι αποδεκτό για την Ολλανδία όταν ένας δημοσιογράφος εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα παρά τη θέλησή του», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μπεν Κνάπεν.

Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Ρωσία έχουν ενταθεί τα τελετυαία χρόνια, με την ολλανδική κυβέρνηση να κατηγορεί τη Μόσχα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Μια δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία εναντίον τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού που φέρεται ότι είναι αναμιγμένοι στο πυραυλικό πλήγμα που ανατίναξε το αεροπλάνο ενώ αυτό πετούσε πάνω από έδαφος που ελεγχόταν από φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούσαν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Περίπου τα δύο τρίτα των 298 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο ήταν ολλανδοί υπήκοοι.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ