Η Ράϊς θέλει παλαιστινιακό κράτος

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες πολλά χρόνια για να τερματιστεί η μεταξύ τους διένεξη, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Η διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που θα φιλοξενήσουν το φθινόπωρο οι ΗΠΑ, πρόκειται να είναι μία σοβαρή συνάντηση στην προσπάθεια να προωθηθεί το θέμα δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπους το έχει αναγάγει σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως οι πλευρές έχουν να κάνουν πολύ δουλειά ακόμη.

Αναφερόμενη στην απόφαση του Ισραήλ να κατασχέσει 1,1 τετραγωνικό χιλιόμετρο χερσαίας έκτασης στα περίχωρα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου το Ισραήλ ανέφερε ότι θέλει να κατασκευάσει ένα νέο δρόμο προς την πόλη της Ιεριχούς στην Δυτική Οχθη, η Ράις κάλεσε τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη.

Κάλεσε επίσης με έμμεσο τρόπο το Ισραήλ να παγώσει την κατασκευή αυθαίρετων οικισμών από εποίκους και τους Παλαιστίνιους να περιορίσουν την δράση ενόπλων, όταν δήλωσε ότι ενθαρρύνω τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την πρώτη φάση του οδικού χάρτη, του ειρηνευτικού σχεδίου.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε στη Ραμάλα ότι η προγραμματιζόμενη διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθεί στο Ανάπολις, κοντά στην Ουάσινγκτον και προέβλεψε ότι θα είναι σοβαρή και ουσιαστική.

Η Κοντολίζα Ράις επιβεβαίωσε επίσης έμμεσα ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον επόμενο μήνα κάνοντας λόγο για το ντοκουμέντο του Νοεμβρίου, για την κοινή διακήρυξη στην οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συμφωνήσουν πριν από τη διάσκεψη.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι το κείμενο που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι εκπονούν για τη διεθνή σύνοδο του Νοεμβρίου δεν έχει ανάγκη λεπτομερειών ούτε και ενός χρονοδιαγράμματος.

Ένα έγγραφο δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι σοβαρό, δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι ουσιαστικό τόνισε η κ. Ράις και πρόσθεσε: Σκέφτομαι ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως εάν περιέχει τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, περιέχει θέματακλειδιά.

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Ράις ο παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε αριθμητικά στα συγκεκριμένα θέματα που θα επιθυμούσε να περιέχονται στο κοινό έγγραφο: τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες, τον εποικισμό και το νερό.

Και αυτό θέλω ακριβώς να πω όταν μιλάω για σοβαρό και ουσιώδες και δεν αναφέρομαι σε ένα κείμενο που θα είναι λεπτομερές, επισήμανε η κ. Ράις και καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα που να λέει για παράδειγμα ότι θα τα ολοκληρώσουμε όλα σε αυτήν την ημερομηνία.
Πηγή: skai.gr