Η Πολωνία «ξαναγράφει» την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα την Πολωνία να σταματήσει την παραχάραξη της Ιστορίας, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζοντας, ότι οι Ουκρανοί και όχι ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στις 27 Ιανουαρίου 1945.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε την Ιστορία σε αυτήν την αντιρωσική υστερία, αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι στους κόλπους του Κόκκινου Στρατού πολεμούσαν όλες οι εθνικότητες διασαφηνίζοντας πως «το Άουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τους στρατιώτες της 322ης ταξιαρχίας του "Πρώτου Ουκρανικού Μετώπου" του Κόκκινου Στρατού».

«Τον Χίτλερ δεν τον νίκησε ο Κόκκινος Στρατός αλλά ο (Στέπαν) Μπάντερα», έγραψε ειρωνικά σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα αναφερόμενη στον πρώην ηγέτη των Ουκρανών εθνικιστών, πολλοί υποστηρικτές του οποίου συνεργάστηκαν με τους Ναζί και με τα Ες-Ες.

Στην 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από 38 χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πάει στην τελετή, καθώς δεν έχει προσκληθεί επισήμως, αλλά η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ.

Πάντως, δεν έχει σταλεί καμία επίσημη πρόσκληση σε πολιτικούς ηγέτες καθώς το Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου αποφάσισε να επικεντρώσει τους εορτασμούς στους επιζώντες. Περίπου τριακόσιοι από αυτούς αναμένεται να φτάσουν την Τρίτη στον πρώην στρατόπεδο εξόντωσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο