Κλείσιμο

Η πιο αιματηρή ημέρα από την πτώση του Σαντάμ στο Ιράκ

Την πιο αιματηρή του ημέρα από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν γνώρισε χθες το Ιράκ, καθώς εκδηλώθηκαν 10 επιθέσεις ενάντια σε χιλιάδες Σιίτες που μετείχαν σε θρησκευτικές τελετές στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με το ιρακινό συμβούλιο τα θύματα από τις επιθέσεις έχουν αγγίξει τα 271 ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για λιγότερους από 170 νεκρούς.
Μετά τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη, οι Σιίτες ηγέτες κατηγόρησαν τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής ότι δεν παρέχουν ασφάλεια στον πληθυσμό.
Από την πλευρά τους, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο αμερικανός υποδιοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Μαρκ Κίμιτ επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στον ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάοουι,που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση πάντως διαψεύδει με επιστολή της ότι έχει αναλάβει την ευθύνη των χθεσινών επιθέσεων.
Διεθνής καταδίκη
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι οι δράστες προσπαθούν να «εκτροχιάσουν» τη δημοκρατία στο Ιράκ. Στο Κάιρο, εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε με σφοδρότητα «τις βάρβαρες αυτές πράξεις που δεν έλαβαν υπόψιν τον ιερό χαρακτήρα της Ασούρα».
Δυσοίωνες εκτιμήσεις
Ξένοι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι όσο πλησιάζει η μεταβίβαση της εξουσίας στους ιρακινούς, οι επιθέσεις θα αυξάνονται.
Το ιρακινό συμβούλιο πάντως με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η υπογραφή για τη συμφωνία του πρώτου συντάγματος στη χώρα μετατίθεται για την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr