Κλείσιμο

Η παρασκηνιακή μάχη ΗΠΑ-Κίνας για επιρροή με αφορμή τον κορωνοϊό

Τα λάθη της κυβέρνησης Τραμπ εκμεταλλεύεται το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αναδειχθεί σε έναν παίκτη με μεγάλη επιρροή με αφορμή την παγκόσμια κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. 

Εδώ και μήνες Πεκίνο και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε πόλεμο για το εμπόριο και το μπρα ντε φερ μεταξύ τους για τον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή δεν κρύβεται. Ο κορωνοϊός και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του είναι ένα ακόμη πεδίο μάχης. 

Γι' αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αποκαλέσει τον κορωνοϊό «κινέζικο ιό». Αντίθετα το Πεκίνο διακινούσε φήμες ότι ο ιός προήλθε από πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού, ισχυρισμός που έχει καταρριφθεί από τους επιστήμονες. 

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κάνει το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Αρχικά υποτίμησε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και συνεχίζει να στέλνει τα λάθος μηνύματα για την διαχείριση του προβλήματος. 

Την ώρα που οι ΗΠΑ άφηναν τις Βρυξέλλες άφωνες και ανακοίνωναν το κλείσιμο των συνόρων για όλους τους Ευρωπαίους και την απαγόρευση των πτήσεων η Κίνα έστελνε μάσκες, ιατρικό υλικό και κλιμάκιο γιατρών στην Ιταλία προκειμένου να βοηθήσει με την εξάπλωση του ιού. 

Το Πεκίνο έστειλε μάσκες και στην χώρα μας και μέχρι τώρα έχει συνδράμει και το Ιράν με την αντιμετώπιση του ιού. Η Κίνα συμμετέχει στις έρευνες για φάρμακα και εμβόλιο και μοιράζεται τα κλινικά δεδομένα της με τον πλανήτη. «Ήταν μία στιγμή τεράστιου συμβολισμού. Ήταν μία ένδειξη της μάχης πληροφοριών που διεξάγεται παρασκηνιακά με την Κίνα ανυπόμονη να βγει από αυτή την κρίση με το ανανεωμένο στάτους ενός παγκόσμιου παίκτη. Πράγματι είναι μία μάχη με τις ΗΠΑ να χάνουν. Η καθυστερημένη αποστολή μίας μικρής κινητής ιατρικής μονάδας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας δύσκολα θα αλλάξει αυτή την εξίσωση», γράφει ο διπλωματικός αναλυτής του βρετανικού δικτύου BBC, Τζόναθαν Μάρκους. 

Και συνεχίζει: «Η πανδημία απειλεί να βάλει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε ακόμη πιο δύσκολη περίοδο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην πορεία αυτής της κρίσης όσο και στον κόσμο που θα αναδυθεί από την αυτή. Όταν νικήσουμε τον ιό η οικονομική ανύψωση της Κίνας θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην βοήθεια για την ανοικοδόμηση της συντετριμμένης παγκόσμιας οικονομίας».

Σε κοινό άρθρο τους στο Foreign Affairs οι αναλυτές της Ασίας, Κερτ Κάμπελ, οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα Ασίας στην κυβέρνηση Ομπάμα και ο Ρους Ντόσι ανέφεραν ότι το στάτους των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης τα τελευταία 70 χρόνια έχει χτιστεί πάνω στην δύναμη, τον πλούτο αλλά και την νομιμότητα που αποπνέει το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης και την ικανότητα του να συντονίζει την παγκόσμια απάντηση στις κρίσεις που προκύπτουν. «Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει και τα τρία αυτά στοιχεία της αμερικανικής ηγεσίας. Έως τώρα η Ουάσινγκτον αποτυγχάνει στο τεστ. Όσο η Ουάσινγκτον παραπαίει τόσο το Πεκίνο κινείται γρήγορα και επιδέξια προκειμένου να επωφεληθεί από το άνοιγμα που προκάλεσαν τα αμερικανικά λάθη. Γεμίζει το κενό προκειμένου να παρουσιαστεί ως παγκόσμιος ηγέτης της απάντησης στην πανδημία», αναφέρουν οι δύο αναλυτές.
 

Πηγή: skai.gr