Η παραίτηση του Ισραηλινού προέδρου

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ στο πλαίσιο συμβιβασμού με τον οποίο αποσύρεται η εναντίον του κατηγορία για βιασμό.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δκηγόροι του Μοσέ Κάτσαβ με τις εισαγγελικές αρχές ανακοινώθηκε χθες.

Προβλέπει την αποδοχή από την πλευρά του ισραηλινού προέδρου των κατηγοριών για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση δυο πρώην υπαλλήλων του ενώ αποσύρεται η κατηγορία για βιασμό.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές ο Κάτσαβ θα καταδικασθεί σε κάθειρξη με αναστολή και θα κληθεί να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στις δυο πρώην υπαλλήλους της προεδρίας.

Η συμφωνία συμβάλει στην αποφυγή πρόκλησης ανεπανόρθωτου πλήγματος στον θεσμό της προεδρίας υποστήριξε χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ.

Μετα την ανακοίνωση της συμφωνίας μια από τις γυναίκες που κατηγορούν τον Κάτσαβ ότι την βίασε εξέφρασε την πικρία της για την απόφαση του εισαγγελέα , η οποία όπως υποστήριξε νομιμοποιεί τους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων.

Η θητεία του Κάτσαβ στην προεδρία έληγε κανονικά στις 12 Ιουλίου. Μετά την παραίτησή του θα τον αντικαταστήσει η πρόεδρος του Κοινοβουλίου μέχρι την ορκωμοσία του Πέρες.
Πηγή: skai.gr