Η πανδημία αφήνει ίχνη καταστροφής - παντού

Η πανδημία είναι μία σκληρή δοκιμασία ακόμη και σε πλούσια, καλά οργανωμένα -πολιτικά και κοινωνικά- βιομηχανικά κράτη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις φτωχές χώρες του Παγκόσμιου Νότου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκεί που οι υποδομές και η ιατρική περίθαλψη δεν είναι μόνο ελλιπής, αλλά πολλές φορές και ανύπαρκτη.

Υποτροπή σε όλους τους τομείς

Η ζοφερή εικόνα περιγράφεται στην ετήσια έκθεση «Kompass 2021» που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο η γερμανική οργάνωση «Βοήθεια κατά της Παγκόσμιας Πείνας» (Welthungerhilfe) και η οργάνωση βοήθειας παιδιών "terre des hommes". Ο απολογισμός προκαλεί πικρία. Λόγω πανδημίας καταγράφεται υποτροπή σε όλους τους τομείς που είχαν σημειωθεί πρόοδοι στα δικαιώματα των παιδιών. Σημειώθηκε επιστροφή σε καταστάσεις που ίσχυαν προ δεκαετιών. «Το 2020 επιβλήθηκε λοκντάουν σε όλες τις χώρες της γης» λέει η Μπρίτε Κέτερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης terre des hommes.

«Πάνω από 1,6 δις των κατοίκων τους είναι μαθητές. Εάν ξαναπάνε στο σχολείο είναι άγνωστο. Πείνα, ασθένειες, παιδική εργασία, γάμοι ανηλίκων, προσφυγιά και απομόνωση, όλα αυτά είναι απότοκα της πανδημίας. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας τα παιδιά και τις ευκαιρίες για το μέλλον τους. Απειλούνται δικαιώματα των παιδιών κι αυτό είναι καταστροφικό». Στην πανδημία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και ότι η πείνα ξαναχτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα παρά ποτέ.

«Να σταματήσει ο εμβολιαστικός εθνικισμός»

«Η πρόσφατη έκθεση των ΗΕ για την επισιτιστική κατάσταση έδειξε ότι μέσα σε ένα χρόνο, από το 2019 μέχρι το 2020, άγγιξε τα 20 εκ. ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πείνας, κινδυνεύοντας να πεθάνουν» λέει ο Ματίας Μόγκε, γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Βοήθεια Κατά της Παγκόσμιας Πείνας». «Κι αυτή η αύξηση οφείλεται στην πανδημία. 155 εκ. άνθρωποι σε 55 χώρες απειλούνται από την πείνα. Σε τρεις εξ αυτών, στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πάνω από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα πείνας. Αυτές οι χώρες πλήττονται από μακρόχρονους πολέμους, διενέξεις, αλλά και από την κλιματική αλλαγή».

Υπό αυτό το πρίσμα οι δύο οργανώσεις καλούν την ανθρωπότητα να ακολουθήσει μια πιο δίκαιη κατανομή αγαθών και να εντείνει τις δράσεις της κατά της κλιματικής αλλαγής.Σε ότι αφορά στα εμβόλια, ζητούν να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» και να ξεκινήσουν εμβολιαστικές καμπάνιες και στις φτωχές χώρες. Στα θετικά σημεία της έκθεσης ανήκει το ότι, μετά από 4 χρόνια στασιμότητας, αυξήθηκαν παγκοσμίως οι δαπάνες για την αναπτυξιακή συνεργασία. Από τα 151 δις δολάρια, άγγιξαν πέρυσι τα 161 δις δολάρια. Εξ αυτών ωστόσο μόνο τα 12 δις δολάρια δόθηκαν για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πηγή: DW / Ραλφ Μπόζεν /Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου