Η νίκη των Δημοκρατικών στην Βιρτζίνια δίνει ελπίδες για έλεγχο της οπλοκατοχής

Η προσπάθεια του κυβερνήτη στην Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ να προωθήσει νέα νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά το τραγικό περιστατικό του Μαΐου ανατράπηκε, όταν τα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικά σώματα της πολιτείας αποδέχθηκαν την διεξαγωγή ειδικής συζήτησης τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο, να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

Από την άλλη μεριά, ο Νόρθαμ έχει από χθες νέες ελπίδες για τα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής που προωθεί ο ίδιος, καθώς οι ψηφοφόροι έδωσαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των δύο νομοθετικών σωμάτων της πολιτείας στους Δημοκρατικούς, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

“Θέλουν από εμάς να περάσουμε νομοθεσία που να διέπει την ασφάλεια γύρω από τον οπλοκατοχή, στο πλαίσιο της κοινής λογικής. Έτσι, κανένας δεν θα έχει το φόβο να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί, ενώ θα βρίσκεται στο σχολείο, στην δουλειά του ή στον τόπο της προσευχής του,” δήλωσε ο Νόρθαμ λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

“Αναμένω να συνεργαστώ με τη νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών, προκειμένου αυτές οι προτεραιότητες να γίνουν πραγματικότητα,” τόνισε ο ίδιος.

Οι προτάσεις θα πρέπει να αποκτήσουν νομοθετικό περιεχόμενο, ενώ προβλέπουν την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, των γεμιστήρων που μπορούν να λάβουν μεγάλο αριθμό από σφαίρες, αλλά και την αύξηση από τα 18 έτη στα 21 έτη, του ορίου ηλικίας για την αγορά μιας καραμπίνας ή ενός πιστολιού, σύμφωνα με τον Ντικ Σάσλο, Δημοκρατικό που έχει ηγετική θέση σε τοπικό νομοθετικό σώμα στην Βιρτζίνια.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τραγικές επιθέσεις αιματηρής βίας από την χρήση όπλων κατά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, η μαζική δολοφονία 58 ανθρώπων στην διάρκεια μιας συναυλίας στο Λας Βέγκας το 2017, αλλά και οι ένοπλες επιθέσεις που έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι στο Τέξας και στο Οχάιο, με συνέπεια τον θάνατο 22 ανθρώπων.

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν ζητήσει την ψήφιση νέας νομοθεσίας για την οπλοκατοχή μετά από αυτές τις επιθέσεις, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει κάποιες φορές, πως είναι ανοιχτός σε μια τέτοια ιδέα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπλοκάρει την ψήφιση της, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή περιορισμών στην αγορά όπλων παραβιάζει την 2η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή, έχει αφήσει στην αρμοδιότητα των τοπικών πολιτειακών σωμάτων την ψήφιση νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, σε πολιτειακό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία (Everytown for Gun Safety) που ενεργοποιήθηκε από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ, ενίσχυσε με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια τις προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών στην Βιρτζίνια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η αναφερόμενη πρωτοβουλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ