Η Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη θητεία της μετά το 2019

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία της όταν λήξει η παρούσα, στα τέλη του 2019.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία είχε ενεργή συμμετοχή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξήγησε ότι θα ήθελε να αφήσει "τακτοποιημένο το σπίτι" στον διάδοχό της όταν ολοκληρωθεί η θητεία της, τον Οκτώβριο του 2019.

"Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε αυτή τη χρονιά. Πρώτ' απ' όλα, να διατηρήσουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα", τόνισε, ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Έχουμε πολλά να κάνουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να αφήσουμε τακτοποιημένο το σπίτι σε εκείνον που θα έχει την τιμή, την ικανοποίηση, να αναλάβει την αποστολή αυτή μετά από εμένα του χρόνου", επέμεινε.

Η Μογκερίνι, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, ανέλαβε Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας το 2014, στην Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η θητεία της Επιτροπής λήγει τον Οκτώβριο του 2019. Το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρίσουν από αυτήν.

Δεν υπάρχει κανένα όριο για το πόσες θητείες μπορεί να αναλάβει συνεχόμενα ένας Ευρωπαίος Επίτροπος.

Συνηθίζεται όμως τα τελευταία χρόνια ένας απερχόμενος Επίτροπος να μην αναλαμβάνει ξανά τα ίδια καθήκοντα.

Πηγή: skai.gr