Κλείσιμο

Η Μέρκελ θέλει τον Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ· Οι συνέπειες για την Αθήνα

Την υποψηφιότητα του Χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες. Εξάλλου έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ένας Γερμανός είχε βρεθεί στη θέση αυτή.

Ο 46χρονος Βέμπερ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Αθήνας, είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο και, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, και ειδικά οι Χριστιανοκοινωνιστές, είχαν ασκήσει κατά καιρούς κριτική στην πιο «ανεκτική» πολιτική του Γιούνκερ στις χώρες του νότου, και στις προσπάθειές του να ασκεί αυτόνομη πολιτική έναντι του Βερολίνου. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής θα έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα, μειώνοντας τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης, έστω και "μεταμνημονιακά". 

Σημειώνεται ότι τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν. 

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας.

Αν και το CSU είναι το «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Μέρκελ, ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Σε περίπτωση που επισημοποιηθεί η επιλογή Βέμπερ, το Βερολίνο, θα εγκαταλείψει τις βλέψεις του για να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ ο Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπήρξε αυστηρός σε πολιτικές του Μάριο Ντράγκι όπως η ποσοτική χαλάρωση. Στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Βάιντμαν αντιδρούν οι χώρες του νότου, και ιδιαίτερα η Ρώμη. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ